Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОБСТАНОВКАТА ВЪВ ВОВЧАНСК Е СТАБИЛИЗИРАНА, НО ОСТАВА СЛОЖНА

Киев, 21 май 2024.- На харкивското направление броят на сблъсъците с руските окупатори е намалял почти двойно спрямо предния ден, но обстановката остава тежка.

Това заяви говорителят на група наши войски “Хортиця” Назар Волошин.

“В момента ситуацията и оперативната обстановка в Харкивска област остават сложни, динамично се променят. Въпреки това, нашите сили за отбрана и всички участващи части успяха да стабилизират обстановката, по-специално в град Вовчанск“, отбеляза той.

В момента окупаторите се опитват да пробият отбраната ни при Липци, Вовчанск и Старица.

Според говорителя, рашистите комбинират наземни атаки с въздушни удари. “Окупаторите използват авиацията именно за нанасяне на ракетно-бомбени удари по Харкив и други населени места в региона“, каза Волошин.

Противникът не спира, разбира се, опитите си да се съсредоточи в посока Стрилеча, Липки и превземане на град Вовчанск, с по-нататъшен излаз към Билий Колодяз и разгръщане на настъпление точно в тила на нашите войски“, обясни говорителят.

Волошин добави, че в близост до границите нашествениците създадоха и значително укрепиха оперативно-тактическата си групировка.

Експерти на The Economist смятат, че руското командване е планирало частично обкръжение на Харкив, но бързото прехвърляне на украинските резерви в района е попречило на този замисъл.(УВести)