Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ УВЕЛИЧАВА РАЗХОДИТЕ ЗА ВЕРБУВАНЕ НА “ЖУРНАЛИСТИ“ ПО СВЕТА

Киев, 19 май 2024.- Русия чрез такава структура, като “Россотрудничество”, увеличава разходите за програми за чуждестранни “журналисти, блогъри и младежи”.

Това съобщиха от украинския Център за национална съпротива (ЦНС).

Както отбелязват от ЦНС, “Россотрудничество” е организация, създадена за функционирането на руската разузнавателна мрежа в целия свят. Съобщава се, че за четири месеца на 2024 г. тя обяви търгове за “правилно отразяване” на войната против Украйна за 230 млн. руб. (почти $3 млн.) – повече, отколкото през цялата 2023 г.

В рамките на своите програми “Россотрудничество” всяка година поема разходи за пътувания до Русия, включително във временно окупираните територии, на хиляди млади “представители на обществено-политически кръгове” от чужбина. В Русия чуждестранни “журналисти” се обучават в агенция “Спутник” и вестник “Комсомольская правда”.

“В бъдеще те се превръщат в центрове на пропаганда в своите страни и провеждат информационни кампании против Украйна и целия цивилизован свят“, подчертава експерти от ЦНС.

На 17 май Съветът на ЕС реши да спре излъчването на територията на Европейския съюз на четири медии, които разпространяват фейкове и руска пропаганда: “Гласът на Европа”, РИА “Новости”, “Известия” и “Российская газета”. Това се посочва на сайта на Европейския съвет.(УВести)