Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗ НОЩТА УКРАЙНА АТАКУВА ЛЕТИЩЕ, РАФИНЕРИЯ И ПЕТРОЛНО ДЕПО В РУСИЯ

Киев, 19 май 2024.- През нощта украински защитници атакуваха военно летище и петролна рафинерия в Краснодарския край, както и петролно депо чак в Ленинградска област, съобщава “РБК-Україна” с позоваване на свои източници.

Краснодарски край

Според източници, СБУ съвместно със Силите за безпилотни системи на ВСУ удари по летището в Краснодарски край. Там е имало десетки различни самолети, които атакуват украинските позиции на фронта. Става дума за Су-34, Су-25, Су-27 и МиГ-29.

Освен това, дронове на СБУ атакуваха нефтопреработвателния завод в Славянск-на-Кубан. В резултат тази рафинерия спря да работи.

Това е вече втората атака с дрон на СБУ по военното летище Кушчевск и рафинерията в Славянск-на-Кубан за последните три седмици. При предишните атаки там бяха подредени няколко самолета.

Ленинградска област

ГУР към министерството на отбраната на Украйна проведе спецоперация, в резултат на която е атакувано петролното депо във Виборг, в Ленинградска област (850 км от Украйна). В резултат са унищожени три цистерни с гориво.

Подобни удари ще продължат, последователно и методично, докато Русия използва петролната и газовата индустрия за военни цели или докато не се оттегли от Украйна. Цената на руската агресия за Кремъл непрекъснато ще нараства и вече се отразява в техните възможности за осигуряване на гориво дори за вътрешния пазар, каза за “РБК-Україна” събеседникът от държавното управление.

Нощни експлозии в Русия

Руското министерство на отбраната твърди, че тази нощ е свалило 57 дрона в Краснодарски край, над Белгородска област и в Крим. Според руснаците, уж нямало загуби в резултат на атаката, но работата на рафинерията в Славянск-на-Кубан е спряна.

Черно море

През нощта Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна унищожиха руския морски миночистач “Ковровец“ проект 266-М, съобщават от Генералния щаб на ВСУ. От началото на войната Русия вече загуби 27 кораба, като повече от оцелелите съдове или се прикриват с влекачи в Севастопол, или са преместени от Крим в Новорусийск.(УВести)