Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ

Володимир Зеленский. Президент на Украйна и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна от 20 май 2019 г. Мандатът му приключва на 20 май 2024 г. Според Конституцията, тъй като Украйна е във война и има окупирани от Русия територии и свободни избори не могат да се проведат, ще продължи да изпълнява задълженията си.

Роден е на 25 януари 1978 г. в Кривий Риг, Днипропетровска област. Евреин. Завършва Криворожка гимназия №95 с разширено изучаване на английски език. Активно участва в училищната самодейност, свири на китара в училищния оркестър. Завършва местния икономически институт – филиал на Киевския национален икономически университет. Юрист. Но по специалността никога не работи. През 2003 г. създава компания “Квартал 95”. В нея той е актьор, режисьор, сценарист, филмов и телевизионен продуцент, телевизионен водещ, певец и комик. Съосновател е на украинската компания “Студия “Квартал-95“, занимаваща се с производство на аудиовизуално съдържание и концертна дейност. Главен герой в комедиен сериал “Слуга на народа” (2015 г., три сезона), в който играе ролята на президент на Украйна.

През 2019 г. се кандидатира за президент на Украйна. Победител е и в първия тур на 31 март, и във втория тур на 21 април с.г. На балотажа за него гласуват 73.2%. Встъпва официално в длъжност на 20 май 2019 г. Той е шести президент на Украйна. Твърди се, за влизането му в политика помага украинският олигарх Валерий Коломойский (сега е подследствен за корупция).

През 2003 г. сключва граждански брак с Олена Кияшко, родена през 1978 г. По образование тя е архитект, но работи като сценарист в “Студия “Квартал 95“.

Има дъщеря Олександра (родена през 2004 г.) и син Кирило (роден през 2013 г.).

Владее руски и английски.