Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЙНАТА В УКРАЙНА РАЗКРИ СЕРИОЗНИ ПРОПУСКИ ВЪВ ВАЖНИ ОРЪЖЕЙНИ СИСТЕМИ НА САЩ

Киев, 19 май 2024.- Одобрението на многомилиардна помощ ($61 млрд.) от САЩ укрепи отбранителните способности на Украйна в противодействието й на руската инвазия.

Украйна, обаче, не е единствената, която ще се възползва от това споразумение. Анализатори твърдят, че от сраженията в Украйна САЩ получават ценни данни за недостатъците на някои от най-важните си оръжия – от средства за “объркване” на ракети до дронове и артилерия, пише Business Insider.

Електронна война

Една от областите, в които САЩ показаха недостатъците си, е електронната борба. Руските системи за заглушаване представляват сериозно предизвикателство за западните прецизни оръжия, включително ракетите GMLRS (Великобритания) и артилерийските снаряди Excalibur (САЩ).

“Войната показа, че някои от прецизните боеприпаси на Америка не работят в силно конкурентна електромагнитна среда“, каза за Business Insider Стейси Петиджон, военен анализатор в Центъра за нова американска сигурност.

В същото време украинските дронове също са податливи на въздействието на електронните средства на Русия, но Украйна е разработила технология, която позволява заобикаляне на сигналите за заглушаване и използване на вратички в руската система за електронна борба.

Използване на дронове на бойното поле

Според докладите, Пентагонът се стреми да подобри способността си да използва безпилотни самолети в подкрепа на войските и унищожаване на вражески безпилотни самолети, които военните анализатори смятат, че ще бъдат повсеместни на бъдещите бойни полета. Въпреки това, частите на американската армия в момента разполагат само с няколко по-стари дрона на едно подразделение.

“Една от основните поуки от този конфликт е, че прилагането на оръжията за прецизни удари прави бойното поле невероятно смъртоносно“, казва Петиджон.

Липса на оръжие

Войната в Украйна разкри проблеми не само с качеството на оръжията, но и със способността на Съединените щати да ги произвеждат в количеството, от което Украйна се нуждае.

“Най-големият проблем, който разкри войната в Украйна с американските оръжия, е, че Пентагонът просто не купува достатъчно боеприпаси за широкомащабен, продължителен конфликт“, казва Петиджон.

Но, в същото време, войната показа, че много от оръжейните системи на САЩ остават далеч по-добри от системите на техните противници.

“Американските системи за ПВО “Patriot” защитиха украинските градове от масирани атаки на руски дронове и ракети. И въпреки че някои от тях бяха прихванати, ракетите с голям обсег HIMARS продължават да сеят хаос далеч в руския тил. Междувременно дронът Switchblade-600 се е превърнал във важно оръжие за Украйна в борбата против руските артилерийски батареи и войски“, пише Business Insider.

Висока цена

Проблемът с американските системи за ПВО обаче е, че ракетите струват много повече от евтините безпилотни самолети, които те свалят, което представлява друго предизвикателство за американските военни плановици.

“Изстрелването на скъпи ракети против евтини дронове и ракети не е стратегия, която ще позволи на Съединените щати да спечелят тези битки за издръжливост“, добави експертът.

Основният урок, според експерта, е, че количеството е толкова важно, колкото и качеството.

“Американската армия се нуждае от повече артилерийски снаряди, ракети и дронове, отколкото има в момента, както и от индустриална база, способна да разшири производството на тези критични за мисията системи“, каза Стейси Петиджон.

Войната в Украйна – мнения на чужди експерти

Командващият силите на НАТО в Европа американският генерал Кристофър Каволи посочи три важни извода за САЩ и НАТО по отношение на войната в Украйна. Според него, първо, необходимо е да се спечели бързо и в началото на войната, за да се избегне дълго протичащ конфликт. Второ, необходимо е бързо да се научат тактически уроци – по-специално да се обърне внимание на войната във въздуха. И трето, Каволи подчерта значението на връзката между военното и гражданското командване.

В доклада на Пентагона до Конгреса се подчертава, че украинската армия демонстрира голяма изобретателност на бойното поле. Отбелязва се, че ВСУ са показали значителен професионализъм и новаторство в използването на дронове за разузнаване и атаки, както и създаването на мобилни огневи групи за борба с иранските дронове, което също се приема като иновация.(УВести)