Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

RZECZPOSPOLITA: ЗАПАДЪТ ПРОТИВ ПОБЕДАТА НА УКРАЙНА, ИСКА КОРЕЙСКИЯ ВАРИАНТ

Предотвратяването на разпада на Русия има по-висок геополитически приоритет в сравнение с връщането на Украйна в границите от 2014 г.

Киев, 18 май 2024.- Сегашната стратегия на страните от НАТО по отношение на войната в Украйна преследва следното: нито Киев, нито Москва да постигнат решителна победа.

За това пише Адам Липовски – професор от Института по икономически науки на Полската академия на науките, в авторската си статия за Rzeczpospolita.

Той отбелязва, че Западът все още не е предоставил на Украйна достатъчно оръжия, за да могат украинците най-накрая да отблъснат руската агресия и да възстановят териториалната си цялост в границите от 1991 г. Освен това, западните санкции също се оказаха “с много пукнатити”. Според анализатора, тази позиция на Запада “де-факто толерира военните престъпления на Русия в Украйна“.

Липовски посочва четири причини за това. Първите три от тях са очевидни и вече са споменати от мнозина:

– военна неподготвеност на страните от НАТО дори за непряко противодействие на агресия от такъв мащаб;

– западните демократични правителства трябва да се съобразяват с пацифистките настроения на голяма част от избирателите и понякога антиукраинските настроения на някои партии, които са част от управляващите коалиции;

– НАТО предоставя максимална подкрепа само на страните членки, а Украйна не отговаря на това условие.

В същото време, анализаторът посочва и своя, четвърта, причина, поради която Западът не иска решително да осигури победата на Украйна. Липовски смята, че тази причина може би е най-важната от всички.

“Причината е геополитическа, тъй като е свързана с възможни последствия. Тези последствия могат да бъдат:

– падането на режима на Путин и замяната му с още по-непредсказуем и, следователно, по-опасен диктатор, или

– колапс на неговата държавна структура, което би хвърлило Русия в хаос.

И в двата случая това може да създаде заплаха от завладяване на руския ядрен арсенал от безотговорни сили с трудно предвидими, но негативни последици, включително риск от избухване на глобален конфликт“, пише анализаторът.

Липовски отбелязва, че настъпването на тези последствия едва ли е неизбежно, но е вероятно. И точно тези последствия Западът се опитва да избегне.

“Логично стратегията на тези страни в случая се основава на официално негласната аксиома, че предотвратяването на разрушаването на държавната система на Русия има по-висок геополитически приоритет от връщането на Украйна в границите от 2014 г.“, пише анализаторът.

Обаче, според Липовски, Западът също не може да допусне пълна победа на Русия, защото това би създало пряка военна заплаха за НАТО. Следователно, сегашната стратегия на страните от НАТО неизбежно води до удължаване на войната с постепенно изтощаване и на двете страни.

“С други думи, ясно се вижда общата стратегия на страните от НАТО по отношение на двата варианта за прекратяване на войната по-горе. Става въпрос за недопускане на победата както на Русия, така и, за съжаление, на Украйна. Всеки от тези два варианта, според тези страни, представлява геополитическа заплаха“, пише анализаторът. Затова, според автора, Западът, в крайна сметка, би предпочел Русия и Украйна да постигнат примирие по “корейския сценарий”.(УВести)