Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РЕШЕНИЕТО НА САЩ КИЕВ ДА НЕ УДРЯ РУСИЯ ПОДКОПАВА ВОЕННИТЕ СПОСОБНОСТИ НА УКРАЙНА

Киев, 18 май 2024.- Забраната на САЩ украинската армия със западно оръжие да удря по територията на Русия значително подкопава отбранителната способност на Украйна. Това се посочва в доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Става дума, по-специално, за възможността за отбрана от руските настъпателни операции в северната част на Харкивска област.

Анализаторите смятат, че ограниченията на САЩ и други западни страни върху способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия са създали възможност от граничните райони на Русия руските самолети да атакуват с планиращи бомби и да нанасят ракетни удари по украински позиции и населени райони. Руските сили и оборудване също така могат свободно да се групират преди да влязат в битка.

С този американски ракетен комплекс ATACMS с радиус на действие 300 км Украйна не може да поразява цели в Русия

“Според предварителната оценка на ISW, руските войски, изглежда, дават приоритет на създаването на “буферна зона“ по протежение на границата, вместо да подготвят условия за по-дълбоко проникване в северните райони на Харкивска област“, ​​предполагат анализатори.

Те продължават да оценяват, че руските настъпателни операции в района на Харкив имат стратегическа цел да ангажират и закрепят украинските сили на тази ос, за да осигурят напредъка на Русия в други райони на Източна Украйна.

Дори ограничената руска активност в други участъци по граница може да доведе до разтягане на украинските сили на по-широк фронт, смятат анализатори. Преди настъплението към Харкив фронтовата линия е била дълга 1000 км. Сега тя се е увеличила със стотина километра и този участък трябва да бъде защитен с войски и оръжие, т.е., да се използват ценни за Украйна резерви.

Руските войски ще могат да отвличат вниманието и да закотвят украинските сили в граничната зона, докато агресорът поддържа присъствието си в северната част на Харкивска област и заплашва да проникне в други гранични райони.

“Руските войски показват тенденция да провеждат настъпателни действия в различни райони на фронта на импулси, когато интензивността намалява в един район и се увеличава в друг, и руските войски могат да забавят настъпателните операции в северната част на Харкивска област за известно време, но възобновяват темпото си по-късно по свое усмотрение“, отбелязва ISW.

Анализаторите припомнят, че представители на САЩ за пореден път потвърдиха нежеланието на Белия дом да се използват предоставени от САЩ оръжия за удари по военни цели в Русия.

Говорителят на министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх потвърди това на 16 май: “Администрацията на САЩ смята, че тези оръжия трябва да бъдат използвани само за освобождаване на окупираната украинска територия“.

Тези дни официален Киев се обърна към администрацията на президента на САЩ Джо Байдън с молба да помогне за идентифицирането на цели в Русия, които Киев може да удари със собствените си оръжия. Володимир Зеленский също така поиска от САЩ да премахнат ограниченията за използване на предоставени от САЩ оръжия за удари по военни съоръжения на територията на Русия. За това пише Wall Street Journal, като се позовава на американски официални лица. Украинският президент напомни, че Украйна използва оръжия, предоставени от нейните съюзници, не за нападателни цели, а за отбрана.(УВести)