Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ЗАМРАЗЕНИ $300 МЛРД. ПРЕДИ ПРЕГОВОРИ С РУСИЯ

Киев, 17 май 2024.- В случай, че ще започнат каквито и да са мирни преговори с Москва, тя ще поиска й бъдат върнати $300 млрд. руски активи, замразени на Запад, Москва.

Стивън Рийдмейкър

Това заяви помощник-държавният секретар на САЩ през 2005-2006 г. Стивън Рийдмейкър по време на онлайн дискусия на Киевския форум за сигурност, основан от фондацията на Арсений Яценюк “Отворена Украйна“.

“Войната ще свърши някой ден, независимо от всичко, и ще има преговори. Не мисля, че войната ще приключи с капитулацията на Русия пред Украйна. Ще има някои преговори за условията за прекратяване на войната, – каза той. – Ние знаем какво ще поиска Русия на тези преговори. Ще има проблеми с границите, ще се обсъжда въпросът дали Украйна да влезе в НАТО и ЕС и т.н. Но, всъщност, руснаците ще поискат две неща: отмяна на западните санкции и връщане на $300 млрд.“

Според него, най-добрият вариант би бил тези средства да са вече в Украйна до този момент, т.е., още преди да стартират тези преговори.

“Тогава ние ще можем да кажем на руснаците: уви, късно е, това е, няма пари. Ако тези пари все още са налични, ще бъде много трудно да се устои на тези искания на Русия“, подчерта бившият помощник-държавен секретар на САЩ.

Стивън Рийдмейкър също посочи, че тъй като руските активи са били замразени с цел Русия да прекрати войната и да се върне в рамките на международното право, най-доброто използване на тези средства би било те да бъдат насочени към обезщетение за причинените щети, а не към някакви други нужди.

“Ако парите се използват за други цели, ще бъде много трудно в юридически смисъл да се обоснове тази стъпка, а именно – конфискация. Тези пари трябва да се използват само за тези, които станаха жертви на тази война, и за компенсиране на щетите, нанесени от Русия на Украйна по време на тази война“, обобщи той.

Филип Зеликов

Западните страни сега активно обсъждат механизмите как хем да спазят международни правила, хем Украйна да получи тези $300 млрд. и Москва да няма основания за подаване на съдебни искове.

“Дали Украйна ще оцелее в тази война зависи от парите и оръжията. Много хора говорят за оръжия, но парите не са по-малко важни”, смята Филип Зеликов, старши изследовател в института Хувър към Станфордския университет, съветник на Държавния департамент на САЩ през 2005-2007 г., който също участва в дискусията на Киевския форум за сигурност.

Зеликов подчерта, че сега много зависи от европейците по отношение на прехвърлянето на замразени руски активи в Украйна, тъй като по-голямата част от тези средства се съхранява в Европа. Но, добави той, върху страните от ЕС се оказва силен натиск, за да не се допусне конфискация на руски пари.

“Това, което наистина става зад кулисите, е, че Русия, Китай и арабските страни изнудват германското, френското и японското правителство“, каза бивш съветник на Държавния департамент.

Филип Зеликов намекна, че един от вариантите за решаване на този проблем, който се обсъжда в момента, е прехвърлянето на замразени руски активи в юрисдикции извън ЕС, по-специално, в Северна Америка или Великобритания.

“Северна Америка и Великобритания от своя страна ще могат да решават какво да правят с тези $300 млрд., как да ги управляват, тъй като те са в тяхната юрисдикции“, обобщи той.(УВести)