Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРИМ, НОВОРОСИЙСК И ТУАПСЕ: РУСИЯ ТВЪРДИ ЗА НАША МАСИРАНА АТАКА С ДРОНОВЕ

Киев, 17 май 2024.- Москва твърди, че през нощта на 17 май тяхната ПВО уж е “унищожила и прихванала” 102 дрона над територията на Русия и Крим.

Подчертава се, че руснаците са унищожили 51 дрон над територията на Крим, 44 дрона над територията на Краснодарския край, шест дрона над територията на Белгородска област и един дрон над Курска област.

Освен това, руснаците уверяват, че през нощта военноморска авиация и патрулни катери на Черноморския флот са унищожили шест автономни катера (дрона) във водите на Черно море.

Украински морски дрон “Магура”

Украинското изданието “Главком” се съмнява в достоверността на тази информация и от свои източници научи, че тази нощ в Новоросийск, в Краснодарски край  е имало експлозии. Твърди се, че в района на града се е чула ПВО, като преди това е било ударено пристанището.

Руснаците обявиха и за нападение от Въоръжените сили на Украйна против петролна рафинерия в Туапсе, също в Краснодарски край.

Снощи имаше нова атака на полуостров Крим. По-специално, беше съобщено за работата на ПВО в Севастопол. По-късно каналите за наблюдение съобщиха, че в резултат на атаката се предполага, че е бил атакуван складът за гориво-смазочни материали и няколко самолета на летището в “Белбек” и там е започнал пожар.

Това е второто нападение над “Белбек” за последните няколко дни. Предишният удар беше през нощта на 15 май. По-специално, първата вълна от експлозии прозвуча около 01:55, 15 минути по-късно продължиха по-тихи експлозии, подобни на детонация на боеприпаси. Втората вълна от атаки дойде към 2:35 ч., експлозиите бяха чути от жители на Евпатория и Бахчисарайски район.(УВести)

Коментар на експерта:

Повече от сто безпилотни летателни апарата и определен брой морски ударни дронове са участвали в сложна и комбинирана атака против редица инфраструктурни обекти в окупирания Крим и в Новоросийск и Туапсе, пише Михайло Гончар – президент на украинския Център за глобалистка “Стратегия 21“.

Това е за първи път! И това е напълно безпрецедентно! Руснаците никога не атакуваха толкова масирано. Дори не можете да си представите колко трудно е да се планира и реализира такава мащабна операция! Респект! Продължаваме така!

Интересното е, че ударената в нощта на 24 срещу 25 януари т.г. петролна рафинерия в Туапсе заработи едва в началото на май след повече от 3 месеца ремонт на основната инсталация ЕЛО-АВТ-12 и то не с пълен капацитет.