Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО ИСКА ПУТИН ОТ СИ ДЗИНПИН? ЕКСПЕРТЪТ НАЗОВА ТРИ НАЙ-ВАЖНИ МОМЕНТА

Киев, 16 май 2024.- Като част от посещението си в Китай руският диктатор Владимир Путин иска да уреди плащанията между страните, да договори увеличаване на износа на газ и петрол и да привлече китайски инвестиции.

Това сподели пред “Радио Свобода” Олексий Чигадаев – китаист, политолог и ориенталист от университета в Лайпциг.

Експертът отбеляза, че Русия не е напълно в унизително положение и не моли Пекин за финансова подкрепа или военни доставки. Според него, Москва се нуждае от ефективно търговско-икономическо сътрудничество.

“Това, може би, е първото и най-важно нещо за Путин – възможно ли е да се организира всичко така, че плащанията от Русия да идват в Китай без прекъсване? Тоест Кремъл казва: “Нямаме нужда от нищо в дълг, ние сме готови да продадем това и това, но искаме да се извършва нормална икономическа дейност“.

Второто е по-нататъшното увеличаване на износа на руски газ и петрол за Китай. Затова, всъщност, всички ръководители на руски енергийни компании отиват да преговарят в Пекин“, отбеляза Чигадаев.

Трето, привличането на китайски инвестиции е важно за Путин, смята китаистът. Но добави, че тази история “отдавна е провиснала“, тъй като от 2015 г. инвестициите от Китай не идват в Русия, а напротив, те я напускат.

Олексий Чигадаев подчерта, че равноправните преговори между Русия и Китай са невъзможни по дефиниция. “Да, Китай винаги демонстрира, че уважава страната, с която преговаря. И, разбира се, по време на визитата на Путин отново ще се подчертае, че това са “преговори между две влиятелни суверенни държави“. Но нито по икономическа, нито по политическа тежест Русия и Китай не могат да се сравняват и не могат да имат равностойна търговия“, подчерта експертът.

Политологът подчерта, че Москва в момента е подложена на безпрецедентен санкционен натиск и затова действа като молител.

Руският диктатор Владимир Путин пристигна в Пекин в нощта на 16 май по покана на китайския си колега Си Дзинпин. Путин ще остане в Китай два дни.(УВести)