Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ПРИТИСКА БАЙДЪН ДА ПОЗВОЛИ ДА УДРЯ РУСИЯ С АМЕРИКАНСКИ ОРЪЖИЯ

Киев, 15 май 2024.- Украински официални лица се опитват да накарат администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да отмени забраната за използване на американско оръжие за удари по територията на Русия, пише Politico.

Според изданието, украинците твърдят, че тази забрана им е попречила да атакуват руските позиции по време на подготовката за мащабно руско тактическо настъпление в Харкивска област.

Група украински парламентаристи е във Вашингтон тази седмица, твърди Politico, и търси помощ от Конгреса за разрешаване на проблема, който, според тях, възпрепятства военните действия на Украйна, докато Киев се опитва да удари руски военни складове, разположени от друга страна на границата.

Американската система за голям обсег (над 300 км) ATACMS вече е в Украйна, но не може да поразява логистиката на врага на руската територия

В статията се казва, че Киев е наблюдавал как руснаците близо до украинската граница от седмици струпват войски и техника, но политиката на Вашингтон им е попречила да използват оръжия, доставени от САЩ, за да нанасят превантивни удари. Администрацията на Байдън, изпращайки оръжия с голям обсег на Украйна, постави условие с тях да не се обстрелва руска територия.

Лидерът на управляващата в Украйна партия “Слуга на народа” Давид Арахамия заяви, че основният проблем сега е позицията на Белия дом, насочена към ограничаване на способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия.

Москва е наясно с това ограничение и успя да разположи най-малко 30 000 войници и техника на границата, без да се страхува да бъде ударена от доставени от САЩ тактически ракетни системи с голям обсег ATACMS, които Украйна използва с опустошителен ефект против руските сили вътре Украйна, по-специално, в Крим.

“Видяхме как руските войници седяха на един-два километра от границата с нас и не можехме да направим нищо по въпроса“, каза Олександра Устинова – ръководител на специалната парламентарна комисия на Върховната Рада на Украйна по оръжията и боеприпасите.

Парламентаристите са част от голяма група украински законодатели, които ще имат над десетина двустранни срещи в Конгреса тази седмица, за да се опитат да ги привлекат конгресмени на своя страна и да накарат Белия дом да промени курса си за “непровокиране на Кремъл”.(УВести)