Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЛИНКЕН В КИЕВ: В МРЕЖАТА ОБСЪЖДАТ ИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ НА КИТАРА И ПЕЕНЕ В СТОЛИЧЕН БАР

Киев, 15 май 2024.- Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на двудневно посещение в Киев,  отиде на обяд в ресторант Veterano Pizza с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, а вечерта беше забелязан в един от столичните барове. Заедно с местна банда Блинкен свири на китара и изпя песента Rockin in the Free World.

“Знам, че сега е много труден момент. Вашите войници, вашите граждани, особено в североизточната част и Харкивска област, страдат изключително много. Но те трябва да знаят, вие трябва да знаете: САЩ са с вас! По-голямата част от света е с вас!”, каза той преди да засвири.

Социалните мрежи реагираха различно на тази проява на Блинкен в Киев. Някои приветстваха, други критикуваха. Ето какво, например, пише във Facebook средностатистически украинец Сергий Марченко: “Според мен, няма нищо лошо хората да се забавляват след работа. И Блинкен не е изключение. Но някак си не се получи. Ние сме на друга вълна. Бих искал повече разбиране от страна на съюзниците”.

Държавният секретар на САЩ пристигна в Киев вчера, за да подкрепи Украйна и, очевидно, е донесъл допълнителна военна помощ (съобщава се и за още една батарея “Patriot”). Освен това, в разговорите с официален Киев и с антикорупционни структури и граждански сдружения бяха обсъдени корупцията и борбата с нея у нас. Блинкен каза, че след преодоляване на корупцията Украйна ще се различава радикално от Русия.(УВести)