Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БИТКАТА ЗА ВОВЧАНСК. НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И НАМЕРЕНИЯ НА ВРАГА

Киев, 15 май 2024.- Днес ще напиша само няколко думи за това, как се развиват събитията в Харкивското оперативно направление, сподели пред “Главком” полковник Костянтин Машовец – военен експерт, координатор на групата “Информационна съпротива”.

Костянтин Машовец

Вероятно началникът на ГУР генерал Кирило Буданов е малко прибързал с изявленията си за пълна “стабилизация“ там. Въпреки че, разбира се, край Вовчанск се наблюдава известно забавяне на руските настъпателни действия.

Очевидно, през изминалото денонощие (или дори предишното) врагът е успял да “се докопа“ до село Бугруватка, като напредва през гората на север от селото и е много близо до пресичане на пътя от село Старица до град Вовчанск, в района на пътния мост през река Сиверски Донец, южно от селото.

Също така ситуацията със самия град Вовчанск се изясни малко. Вероятно, напредналите части на врага са успели да “влязат в града” от страната на село Гатище. Но, доколкото разбирам, те удържат само няколко къщи там.

Противникът не успя да настъпва по левия бряг на река Сиверски Донец на юг от село Гатище, в посока към село Синелникове и село Цегелне и по този начин да заобиколи самия град от запад и югозапад.

Ето защо, вероятно, той ще щурмува град Вовчанск (ако ще се осмели да го направи) почти “челно” – от страната на село Гатище, по пътя, който води от Вовчанск към границата . Или ще се опита да тръгне към летището, северно от града, от страната на село Плетенивка.

И това, очевидно, драстично ще увеличи загубите на противника, поне в неговите напреднали щурмови части. На друг участък, както изглежда, Въоръжените сили на Украйна са прогонили противника от село Зелене и рязко са забавили настъплението му от посоката на село Лукянци към село Липци.

Да, врагът успя да заеме село Лукянци преди два дни, но предните части на 18-та мотострелкова дивизия на противника не успяха да се придвижат по-нататък в югозападна посока към Липци.

За село Глибоке информацията е противоречива. Някои твърдят, че то е окупирано от врага изцяло, други – че врагът контролира само северната му част. Ще чакаме повече информация, пише полковник Машовец.(УВести)