Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СИТУАЦИЯТА В ХАРКИВСКА ОБЛАСТ Е ПО-ТЕЖКА, ОТКОЛКОТО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ

Пропуските, грешките и корупцията отразяват неспособността на Зеленский да направи повече, за да мобилизира украинското общество за война

Киев, 14 май 2024.- Украйна се готви за руска офанзива през пролетта или лятото, фокусирана върху Донбас. Но в същото време руските войски предприеха неочаквано трансгранично нахлуване в Харкивска област.

Според “Washington Post“, пет руски батальона са успели да навлязат на 8 км дълбоко в Украйна само за няколко дни, превземайки редица села. Това може да се окаже най-бързата офанзива на Русия от началото на войната.

Ако руснаците продължат настъплението си, те отново ще могат да стигнат до някога 1-милионния Харкив с артилерия. Белезите от руските артилерийски удари по града през 2022 г. все още личат в покрайнините му. Изданието отбелязва, че би било ужасно, ако тези руски атаки се повторят.

“Най-лошият сценарий би бил падането на Харкив. Това все още е малко вероятно, но за да спаси града, Украйна трябва да изтегли войските си от Донбас, като това, вероятно, ще позволи руснаците по-лесно да напреднат в Донецка област“, пише вестникът.

Успехът на Русия може да се обясни с комбинация от руска военна мощ и груби грешки на Украйна и САЩ. Руските войски подобриха бойните си качества в сравнение с първите дни на войната и се адаптираха към условията на бойното поле. Най-важното е, че от щурма на Авдиивка те активно използват тежки планиращи бомби, за да пробият украинските отбранителни линии.

Междувременно Въоръжените сили на Украйна бяха сериозно засегнати от шестмесечното забавяне на помощта от САЩ. Русия имаше превъзходство в артилерийски боеприпаси 10:1. Освен това, в Украйна беше на изчерпване на боеприпасите за ПВО. През последните шест месеца Украйна е прихванала само 46% от руските ракети в сравнение със 73% през предходните шест месеца. Миналия месец процентът на прихващане на ракети спадна до 30%. Неуспехът на Украйна да осигури адекватна ПВО за войските на фронтовата линия означава, че Русия успя да използва въздушна мощ в най-голяма степен за първи път.

Но американските боеприпаси и оръжия най-накрая започнаха да пристигат в Украйна, но ще са необходими месеци, за да се снабдят адекватно всички украински сили. Това създава прозорец на уязвимост, който руснаците използват.

Руснаците също могат да се възползват от ограниченията на САЩ върху използването на каквито и да е американски оръжия, за да атакуват законни военни цели на руска територия. Институтът за изучаване на войната пише, че тези ограничения са допринесли за напредъка на Русия. Великобритания премахна подобно условие за използване на оръжията си, но ограниченията на САЩ все още остават в сила.

Володимир Зеленский

“За съжаление, правителството на Украйна също, без да иска, улесни напредъка на Русия, като се забави с увеличаване на своята армия и изграждане на укрепления. Докато Русия значително нарасна броя на войските в и около Украйна – до почти 500 000, Украйна все още има само около 200 000 войници в фронта, като много подразделения, които воюват непрекъснато повече от две години, са силно изтощени“, отбелязва изданието.

В Украйна отдавна има недостиг на личен състав, но едва миналия месец парламентът най-накрая прие нов закон за мобилизацията. В момента Киев планира да създаде 10 допълнителни бригади, но оборудването, обучението и въоръжаването ще отнеме месеци, а това е време, с което Украйна не разполага.

Украинското ръководство също беше скандално бавна в укрепването на своите граници и фронтова линия. Миналогодишната украинска контраофанзива спря, защото руските минни полета, окопи и барикади се оказаха непревземаеми. Липсата на подобни украински укрепления сега позволява на руснаците да напредват.

“Нямаше първа отбранителна линия. Руснаците… просто влязоха, без никакви минни полета”, каза един украински офицер пред репортери и си зададе въпрос: “Това предателство ли е или нехайство и корупция?”

Едва през март украинският президент Володимир Зеленский най-накрая обяви инициатива за изграждане на почти 2000 км укрепления на три отбранителни линии. Тези линии в момента са в процес на изграждане, но трябваше да бъдат построени преди много месеци.

“Това забавяне отразява неспособността на Зеленский да направи повече, за да мобилизира украинското общество за война. В Киев и в Западна Украйна строителството на елитни жилища продължава, въпреки че страната води война за оцеляване. Всички налични строители и цялото им оборудване отдавна трябваше да са насочени към изграждането на укрепления”, пише изданието.

Добрата новина е, че Украйна все още има време да се поправи от тези пропуски. Изграждането на нови укрепления и мобилизирането на повече украински войници, съчетани с масивния приток на американски оръжия и боеприпаси, трябва да спрат руското настъпление и да стабилизират бойните линии.

“Би било много полезно, ако президентът Байдън отмени ограниченията върху използването на американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия. Но ситуацията е много по-ужасна, отколкото би трябвало да бъде, отчасти поради предполагаеми грешки от страна на Киев и Вашингтон”, завършва изданието.(УВести)