Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЪРЖАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА САЩ АНТЪНИ БЛИНКЕН ПРИСТИГНА В КИЕВ

Киев, 14 май 2024.- Тази сутрин държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев с необявено посещение, съобщава Цензор.Нет.

Както отбелязва изданието, целта на визитата е да демонстрира солидарността на САЩ с Украйна, която се опитва да отблъсне мощни руски атаки на североизточната си граница – в Донбас и Харкивска област.

“Блинкен се надява да “изпрати мощен сигнал за подкрепа на украинците, които, очевидно, преминават през много трудни моменти“, каза американски служител пред репортери, пътуващи с Блинкен, при условие за анонимност. “Мисията на държавния секретар тук е да говори за това как нашата допълнителна помощ ще бъде предоставена по начин, който ще спомогне за укрепването на тяхната, украинска, отбрана, както и ще им позволи все повече да овладяват инициативата на бойното поле “, каза той.

Според Държавния департамент, Блинкен възнамерява да се срещне с президента Володимир Зеленский и други украински официални лица, за да обсъдят по-специално ситуацията на фронта, въздействието на новата американска помощ върху него, дългосрочната сигурност и други въпроси.

По-късно в социалната мрежа Блинкен написа: “Днес се върнах в Киев, за да демонстрирам нашата твърда подкрепа за Украйна, която защитава свободата си от руската агресия“, като до публикацията има снимка от киевската гара.

Това е първото посещение на Антъни Блинкен в Киев след одобрението на Конгреса на САЩ след шестмесечното забавяне на помощта за Украйна в размер на $61 млрд. Част от тази помощ вече е на фронта.(УВести)