Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЮРИЙ БУТУСОВ ОТ ФРОНТА: КАКВО СТАВА ДНЕС НА ХАРКИВСКОТО НАПРАВЛЕНИЕ

Руските загуби в жива сила са рекордни от началото на войната – 1740 убити и тежко ранени за едно денонощие

Киев, 13 май 2024.- От сутринта противникът започна боеве в граничните села Глибоке и Стариця. Но не успя напълно да ги окупира, за тях се водят контактни битки на пехотата, пише Юрий Бутусов – главен редактор на “Цензор.Нет“, който в момента е тази точка на фронта.

Юрий Бутусов

Врагът се опита да настъпва към село Липци, но не успя да стигне до селото. По посока на Вовчанск противникът навлезе в покрайнините на града, зае крайните улици и Вовчанския месокомбинат. Но това населено място остава почти изцяло под наш контрол. Край Вовчанск нашата артилерия и дронове действат ефективно против пехотата, а загубите на противника са значителни. В града се укрепва отбраната. Противникът е активен, пехотни групи се опитват да пробият бойните ни редици в различни райони.

Край Вовчанск вчера руснаците атакуваха за първи път с няколко танка с миночистачи, но атаката беше отбита.

На 12 май окупаторите се опитаха да настъпват по всички посоки, но навсякъде срещнаха съпротивата на украинските войски и сега врагът е принуден да задейства щурмови групи.

Изправен пред съгласуваните действие на нашите бойни части и необходимостта да атакува укрепени позиции, което пречи за по-нататъшното настъпление, врагът загуби възможността да маневрира. Загубите на руснаците започнаха рязко да нарастват.

Бригаден генерал Михайло Драпатий – нов ковандващ на ОТГ “Харкив”

В първия ден на настъплението, поради определени проблеми, командването на оперативно-тактическата група “Харкив” беше сменено. Новият командир е човек с опит и компетентност. Контролът и осведомеността се подобряват. Обаче управлението и организацията на най-високо ниво в държавата са нашата основна и ключова грижа.

Снаряди: по отношение на боеприпасите нашите войски не се оплакват от липса на артилерийски снаряди.

Хора: имаме някои некомплектовани на 100% подразделения, но врагът няма многократно числено предимство.

Укрепления: тях ги има, но врагът не достигна тези линии. По някаква причина отбранителните ни позиции не са свързани с тактически изгодни височини, основните битки продължават там, където позициите не са оборудвани и е необходимо войниците сами да копаят окопи. Ето защо във войските не разбират, защо няма укрепления точно там, където са необходими, и защо трябва отново сами да се заравяме в земята.

Вовчанск: градът не е подготвен за отбрана. Все още няма подробности, но това не е тайна за врага, местните жители не са евакуирани, вражеските дронове често създават проблеми.

Няколко думи за действия на нашите войски: има опитни командири и части, има организация на отбраната, подобрява се взаимодействието. Да, хаосът тук-там все още не е напълно преодолян, но проблемът се решава.

Обстановката остава тежка, руските войски имат инициатива поради общото си числено превъзходство, предварително планирани действия на широк фронт, но в момента няма предпоставки за пробив на отбраната ни.

Прогноза за действията на противника за деня: руснаците ще се опитат да напреднат по-нататък в зоната на жилищното застрояване във Вовчанск, да напреднат в посока Стариця и да се държат за сградите на Липци и Тернове.

Битките се спират, врагът продължава да е активен, така че ситуацията е много напрегната. Тук, на фронта, имаме остра нужда от дронове, пише пан Юрий.

Днес е 810-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 484030 (+1740 за един ден), самолети – 350, хеликоптери – 325, танкове – 7485, ББМ – 14417, артилерийски системи – 12487, средства за ПВО – 797, реактивни системи за залпов огън – 1070, автомобили – 16878, дронове – 9936, кораби и катери – 26.(УВести)

ВСУ, по-конкретно, 60-та и 63-та бригада, унищожават руски танкове