Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА УКРАЙНА СВАЛИ САМО 46% ОТ РУСКИТЕ РАКЕТИ

Киев, 13 май 2024.- Напоследък Украйна прихваща по-малко ракети, тъй като Русия увеличава броя на атаките и използва по-сериозни оръжия. Руският обстрел на Украйна стана по-смъртоносен от всякога, пише The Wall Street Journal.

С ракетни и дронови удари Русия унищожи 50% от украинската електрогенерация

Както пише изданието, намаляването на възможностите на ПВО на Украйна се дължи на увеличаването на атаките от руски дронове и ракети, както и на обстрелите от балистични ракети. Освен това, Киев изчерпва боеприпасите за доставяната от Запада система Patriot, която беше най-добрата защита от подобни атаки.

Според анализ на ежедневни данни от командването на украинските ВВС, през последните шест месеца Украйна е прихванала само 46% от руските ракети в сравнение със 73% през предходните шест месеца. Степента на прихващане спадна до 30% миналия месец. Степента на прихващане на дронове-камикадзе “Шахед”, обаче, е намаляла само с 1% през последните шест месеца и е 82%.

Засиленият обстрел разрушава инфраструктура и градове, изчерпвайки и без това оскъдния запас от ракети, от които Украйна се нуждае, за да държи руските самолети далеч от небето си, посочва WSJ.

Мобилни групи за сваляне на вражески дронове

Според представител на европейското военно разузнаване, следващите около два месеца ще бъдат от решаващо значение дали руските ВВС могат да бъдат задържани, преди новите западни средства за ПВО да пристигнат в Украйна.

Според изданието, през последните шест месеца Русия е пуснала 45% повече дронове и ракети, отколкото през предходните шест месеца.

Според представител на ВСУ, прехващането на по-голям брой ракети може да доведе до изчерпване на запасите от боеприпаси, а по-мощните руски атаки – до претоварване на украинската отбрана и системите за ПВО не могат достатъчно бързо да се презареждат.(УВести)