Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СРАЖЕНИЯ В ХАРКИВСКА ОБЛАСТ: ISW ОБЯСНИ ЦЕЛИТЕ НА РУСНАЦИТЕ

Киев, 12 май 2024.- В Харкивска област продължават боевете в районите по държавната граница с Русия. Ситуацията остава трудна, а украинските защитници правят всичко възможно, за да удържат отбранителните си линии и позиции, нанасяйки поражения на противника, заяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирский.

Същевременно, руските окупатори преследват няколко цели с настъпление в района на Харкив, започнало на 10 май, смятат анализаторите от американския Институт за изучаване на войната (ISW).

С тези атаки противникът иска:

– украинското командване да прехвърли част от силите си от други участъци на фронта;

– да напредне към Харкив, за да може да обстрелва града с артилерията;

– да създаде “буферна зона“ и да защити Белгород, и

– да скове украинските контранастъпателни операции в този регион.

Според ISW, руснаците провеждат сравнително ограничени настъпателни операции по руско-украинската граница в северната част на Харкивска област и продължават да постигат тактически значими успехи във вероятно по-малко отбранявани зони.

Анализаторите също така смятат, че броят на руските части, участващи в боевете, както и групировката, разположена по границата в Североизточна Украйна, показват, че в момента окупаторите всъщност не провеждат широкомащабна операция за блокада или превземане на град Харкив.

В същото време от ISW твърдят, че войските на противника са напреднали поне до покрайнините на Огирцеве и Гатище. Говорителят на украинската групировка “Хортиця” Назар Волошин отбеляза, че окупаторите се опитват да настъпват в райони, които са спорни “сиви зони”. Подчертава се, че руснаците ще срещат по-интензивна съпротива, ако се опитат да се придвижват към населените места южно от границата и в по-големи гранични селища като Липци и Вовчанск. Близостта на Харкив до границата увеличава значението на ограничените тактически предимства на врага, тъй като не е необходимо да напредват много далеч, за да застрашат Харкив с постоянни обстрели.

Според експерти, вражеските сили са започнали настъпление по руско-украинската граница в северната част на Харкивска област, преди да завършат набирането в Северната група войски до планирана окончателна численост на личен състав. Затова те използват само ограничен брой бойни подразделения.

Окупаторите поддържат темпо на настъпателните си действия по линията Купянск-Сватове-Креминна, близо до Часив Яр и западно от Авдиика. Поради това военното командване на РФ, вероятно, се надява, че операциите в северната част на Харкивска област могат да принудят украинското военно ръководство да разпредели сили и средства за отбрана на север от Харкив, които биха могли да бъдат насочени към защитата на тези райони.

Кремъл и руското военното командване може би оценяват рисковете, перспективите и времето за нова офанзива въз основа на предположението, че Украйна не може и няма да може с какво да освободи превзетите от тях територии. Очевидно, това показва, че подновяването на американската помощ не промени плановете на Путин или че той е започнал операцията в Харкив, без да преоцени своите способности относно възможностите на Украйна.

Руснаците смятат, че могат да направят постепенно, бавно настъпление през широка ивица територия на север и североизток от Харкивска област за дълъг период, без да постигат относително бързи оперативно значими резултати, но по такъв начин, че да поставят всякакви бъдещи военни операции на украинската армия в региона в неизгодно положение.

“Изключително е важно украинските сили да неутрализират всякакви подобни руски планове възможно най-скоро с помощта както на ограничени, така и на широкомащабни контранастъпателни операции, с които да освобождават окупираната от Русия територия веднага щом условията позволят“, подчертават анализаторите.

Днес е 809-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 482290 (+1260 за един ден), самолети – 350, хеликоптери – 325, танкове – 7454, ББМ – 14375, артилерийски системи – 12472, средства за ПВО – 797, реактивни системи за залпов огън – 1066, автомобили – 16819, дронове – 9910, кораби и катери – 26.(УВести)