Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЙНАТА И БЪДЕЩЕТО НА УКРАИНСКИЯ ДОНБАС?

Киев, 12 май 2024.- Пред миналата седмица, преди за започне руската офанзива в Харкивска област, западните медии писаха много за битките за Часив Яр. Ситуацията може би е най-тревожната от началото на войната и ако интензивността на битките за това селище прилича на защитата на Авдиивка и Бахмут, резултатът от тях е много по-важен, пише изданието “ОстроВ“.

Донецкото летище след руското “освобождене”

Както и в Авдиивка, позициите на украинските защитници в Часив Яр са бомбардирани с планиращи бомби, освен това руснаците използват много дронове. Както съобщава The Wall Street Journal, “украинските войски са изтощени от месеци на непрекъснати битки, а Киев няма достатъчно хора за ротация. В резултат вместо пет дни на предната линия войниците престояват там 10 или 15 дни. През това време те често остават без храна, вода и лекарства. Бойните дронове преследват превозни средства, които транспортират оръжие и попълнение на фронта, някои от войниците умират след няколко дни чакане за евакуация.

“Сергий Супрун, 48-годишен командир на медицинския екип на 41-а механизирана бригада, казва, че наскоро един войник е чакал да бъде евакуиран четири дни: “Рискът от атаки с дронове беше твърде висок, за да отидем там. Междувременно украински екип от оператори на дронове пусна пакет с болкоуспокояващи и антибиотици на войника. “Беше невъзможно да се приближим”, казва Супрун. “Всеки войник може да бъде подгонен от дрон. Те реагират и на най-малкото движение”, цитира го WSJ.

The Guardian посочва, че “генералите на Путин използват класическа съветска военна тактика от времето на Втората световна война. Те се опитват да обкръжат украинските войски. Превземането на Очеретине означава, че Москва може да прибегне към всякакви варианти. Тя може да напредне на запад през Гродивка до град Покровск – ключова украинска военна база. Или руснаците могат да се придвижат на север, ако Москва успее да превземе град Часив Яр, тя може едновременно да атакува от юг, отрязвайки друго голямо парче украинска територия.

Часив Яр

“В момента Украйна удържа Часив Яр. Месеци обстрели превърнаха многоетажните сгради на града от комунистическата ера в почернели руини. Руснаците стигнаха източните му покрайнини. Продължават ожесточени боеве. Ако Часив Яр падне, Москва може, използвайки местните хълмове, за да удари няколко близки украински градове: Константинивци, Краматорск и Славянск. Там има десетки хиляди цивилни, както и много военни. Бъдещето на украинския Донбас – като място за нормален живот, изглежда все по-мрачно“, пише британското издание.

New York Times също подчертава, че Русия унищожава бъдещето на региона заедно с миналото му. Американското издание обръща внимание на това, което е останало от промишлените предприятия в Донецка област. Става дума, по-специално, за полуразрушената Кураховска ТЕЦ – една от последните топлоелектрически централи, които все още работят в региона. От металургичната промишленост в региона не е останало нищо, химическата и машиностроителната промишленост “намаляха значително“.

“Тези предприятия някога определяха облика на региона и техният упадък в постсъветския период създаде предпоставка за Русия да се възползва от икономическото недоволство на миньорите и работниците в Източна Украйна“, пише NYT. През 2013 г. мините и предприятията на Донбас изработеха $28 млрд., което представляваше 15% от икономиката на страната. Но две години след пълномащабното нахлуване на Русия в региона заводите, които Русия обеща да съживи, сега се превърнаха в руини и то благодарение на същата Русия. Девет от 15 местни металургични заводи или са разрушени, както “Азовстал”, или са затворени, или са разграбени за скрап, твърдят от Федерацията на работодателите в Украйна”.(УВести)

Още по темата:

ЕВРОПЕЙЦИ И АМЕРИКАНЦИ, А НЕ БОЛШЕВИКИТЕ СЪЗДАДОХА ИНДУСТРИАЛЕН ДОНБАС