Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ КОГО УКРАЙНА ДА ОЧАКВА ПРОБЛЕМИ ПО ПЪТЯ СИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

Киев, 11 май 2024.- Украйна е на крачка от началото на дългоочакваните преговори за присъединяване към ЕС. От Европейския съюз почти всеки ден идват положителни сигнали, че това ще стане в края на юни, пише “Українська правда”.

След това, обаче, Украйна ще бъде изправена пред нови предизвикателства, много по-трудни от официалната показа за започване на преговори.

Едно от предизвикателствата на Украйна по пътя към членство в Европейския съюз са Западните Балкани.

Страните, които са по-малко приятелски настроени към нас, могат да продължат да настояват, че Украйна не трябва да изпреварва държавите от Западните Балкани, някои от които чакат “в антрето“ на ЕС повече от 20 години.

Но нито една от балканските държави в момента не показва успехи в областта на европейската интеграция, а по отношение на Босна и Херцеговина има общо съмнение относно способността й да води преговори.

Поради това са възможни и забавяния в процеса на преминаване към преговори.

Друго предизвикателство са протестите на фермерите в Европейския съюз. Те ще продължат. Тяхното влияние върху европейската ни интеграция не бива да се подценява, защото присъединяването на Украйна към ЕС несъмнено ще се отрази на селскостопанската политика на самия ЕС.

Днес в Украйна има около 40 млн. хектара земеделска земя (включително с временно окупирани и минирани територии). Това е около 1/4 от общата земеделска площ на всичките 27 държави-членки на ЕС и много повече, отколкото във всяка отделна държава от ЕС. Сегашната Обща селскостопанска политика на ЕС предоставя субсидии за фермерите от европейския бюджет, включително на хектар. Но еднократното разпространение на тези правила в Украйна ще бъде нереалистично на практика.

Дискусиите за реформата на селскостопанската политика на ЕС тепърва започват, а преговорите за условията за участие на Украйна в нея тепърва предстоят. Но пътят едва ли ще е лесен.

Още едно предизвикателство по пътя ни към членство е въпросът за реформата на ЕС.

Доскоро преобладаващото мнение в Европейския съюз беше, че процесът на реформи трябва да предшества разширяването, т.е. първо – реформата на ЕС, след това – присъединяването на Украйна.

Напоследък, обаче, позицията в ЕС се промени: разширяването преди края на реформата се смята за много реална опция. Означава ли това, че проблемът с нереформирания ЕС вече няма да ни притеснява? За съжаление, не. Липсата на реформа на механизма за вземане на решения в ЕС забавя интеграцията ни.

Други фактори, които могат да усложнят присъединяването на Украйна, са изборите и влиянието на Русия.

Сега Европейският съюз навлезе в периода на избори, които се провеждат на фона на множество скандали. Един от основните бенефициенти на тези събития е Русия, която вербува евродепутати като “агенти на влияние“, финансира крайнодесни групи, организира кампании за дезинформация и т.н. и има значителен опит в това. Повечето от руските операции постигат целта.

Но не само това, но и световната тенденция за увеличаване на популярността на крайнодесните и популистите трябва да доведе до това, че тяхното присъствие в Европейския парламент може да се скочи. Увеличаването на броя им в следващия европарламент е почти сигурно.

И това е още една причина не само да започнем, но и да придвижим преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС възможно най-скоро, като по този начин създадем ефективна съпротива срещу антиукраинските гласове в новия Европейски парламент.(УВести)