Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СОЦИОЛОГИЯ: ЗА УКРАИНЦИТЕ ДЕМОКРАЦИЯТА Е ПО-ВАЖНА ОТ СИЛНИЯ ЛИДЕР

Киев, 10 май 2024.- За първи път през последните години украинците са на мнение, че за страната демократичната система е по-важна от силния лидер.

Тази промяна е фиксирана от проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС).

Социолозите сравниха резултатите от допитването, проведено през декември 2023 г. – февруари 2024 г., с отговорите на украинците през предходни години. По-специално, през октомври 2020 г. 54% от анкетираните предпочитаха силен лидер, а 31% – демократична система. През юли 2022 г., т.е., по времена на войната, вече 58% от нашенците смятаха, че “силният лидер” е по-важен за Украйна в момента“, докато 27% предпочитат демократична система. През декември 2023 г. 59% отговориха, че демокрацията е по-важна за Украйна, докато 32% все още предпочитат силен лидер.

КМИС отбелязва, че нашенците, които предпочитат демократичната система, са повече във всички региони на страната.

Освен това, мнозинството от украинците – 57%, смята, че Украйна е повече или по-малко демократична страна. Но за 14% Украйна е по-скоро или напълно диктаторска държава.

Отбелязва се, че през 2024 г. само 4% от допитаните тачат Деня на труда, а 11% – Деня на победата. Социолозите казват, че през 2010 г. 9 май е бил един от най-важните празници у нас – тогава 58% от населението е смятало така. Но през 2021 г. само за 30% от украинците този ден е важен празник. Спадът в популярността на 9 май в Украйна е свързан с това, че в Русия го превърна в милитаристично агресивно събитие.

На въпроса подкрепяте ли забраната на руската църква в Украйна, 63% от анкетираните отговарят с “да“.(УВести)