Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИТЕ ВОЙСКИ ЗАПОЧНАХА ОФАНЗИВА В ХАРКИВСКА ОБЛАСТ, ПРЕВЗЕХА 30 КВ. КМ

Киев, 10 май 2024.- Днес руските нашественици засилиха обстрела си в северната част на Харкивска област, като атакуваха предимно град Вовчанск, който се намира на 70 км от Харкив.

Имаше и неуспешни опити на вражески диверсионни групи да пробият границата, но украинските войски уверено държат позициите си.

Според министерството на отбраната на Украйна, през този ден противникът е нанесъл въздушни удари с управляеми авиационни бомби във Вовчанско направление, а с началото на нощта руските окупанти увеличиха огневия натиск по предния край на нашата отбрана с помощта на артилерия.

Евакуира се населението на Вовчанск и околните населени места. Властите, полицията и волонтерите работят заедно, за да помогнат на хората да напуснат опасна зона.

Както съобщи президентът Володимир Зеленский, Въоръжените сили на Украйна бяха готови за подобни действия от страна на руснаците.

Нашите експертите отбелязват, че руските нашественици щурмуват североизточната част на Харкивска област, за да създадат, първо, буферна зона между двеге страни, и второ – да накарат украинското командване да прехвърли част от войските към Харкив и по този начин да отслаби донецкото направление.

А ето как Юрий Бутусов – главен редактор на изданието “Цензор.Нет“, описва днешните събития:

“През нощта руските войски със сили до 4-5 пехотни батальона преминаха линията на държавната граница и превзеха четири гранични села – Стрилеча, Красне, Пилне, Борисивка. В останалите райони руските атаки бяха отбити, противникът понесе значителни загуби. Леко напредване е регистрирано и в района на Вовчанск – Стрилеча.

Тази зона край границата, с изключение на Стрилеча, всъщност, беше сива зона и, както се оказа, отбранителната линия там не беше разгърната и затова противникът успя да създаде плацдарм с широчина до 10 км и до 5 км дълбоко на територията на Украйна без особени пречки. Общата площ на окупираната територия е над 30 кв. км. Оттук до Харкив – 40 км.

Действията на руснаците не бяха изненада за украинското командване. Но защо врагът успя да превземе толкова голяма територия, толкова бързо с пехотни сили, е голям въпрос. Разбира се, там силите не са равни, нашите тактически резерви действат от дълбочина, защото противникът има предимство в броя на разузнавателните дронове и средствата за поразяване – авиация и артилерия. Но те говориха за настъплението в продължение на много месеци и имаше достатъчно време нашите да се подготвят!

Накратко, по-нататъшното настъпление на противника беше спряно благодарение на разгръщането на нашите войски и нанасянето на огневи щети на руснаците.

Организацията на отбраната беше ефективна в някои райони, но неефективна в района на Стрилеча. Следователно, руските войски се опитват да напреднат по-нататък. Врагът чувства, къде има слабост. Бронираната техника докара руската пехота, но не навлезе в наша територия в началото на атаката. Но е очевидно, че сега бронетехниката ще влезе в подкрепа на по-нататъшните действия на пехотата.

Противникът напредва бавно с отделни групи пехота по численост до взвод. Характерът на действията на врага е бойно разузнаване, което се извършва от значителни сили на пехотата. В момента руснаците са създали плацдарм за по-нататъшни действия, но в този район в момента липсват сили за бързо разгръщане на широкомащабно настъпление към самия град Харкив.

Украинското командване е знаело, че руснаците ще атакуват към Харкив

Очевидно, по-нататъшното развитие на събитията ще зависи от правилните действия на нашите войски – ако руснаците претърпят големи загуби и срещнат силна съпротива, те няма да продължат по-нататък и ще се закрепят в превзетия район. Но ако не бъдат спрени и не понесат големи загуби, те ще започнат да завземат други райони по границата, за да отблъснат най-напред фронта от границата с Русия, а след това да използват този фронт като възможен трамплин за настъпление с по-големи сили.

В момента руската офанзива не представлява пряка заплаха за Харкив, няма заплаха от бързо превземане на града. За отбраната му нашето командване съсредоточи значителни сили.

Но ситуацията може да стане много опасна, затова изисква бързи и професионални действия на украинското командване за овладяване на тактическата инициатива чрез разузнаване и точно поразяване на руската пехота.

Основното нещо сега е да не бързаме, да не се докарваме на висшето ръководство за уж предприетите мерки, а да действаме отговорно, системно, да планирате всички стъпки от гледна точка на тактиката и наличните сили, да използвате дронове колкото е възможно повече. Има с какво да бием врага там“, заключава Юрий Бутусов.

Днес е 807-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 479710 (+980 за един ден), самолети – 349, хеликоптери – 325, танкове – 7434, ББМ – 14313, артилерийски системи – 12387, средства за ПВО – 795, реактивни системи за залпов огън – 1062, автомобили – 16691, дронове – 9826, кораби и катери – 26.(УВести)