Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

CNN: РУСИЯ ТРЯБВА ДА ЗАГУБИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА, ЗА ДА СТАНЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА

Киев, 09 май 2024 г.- Днес, 09 май, Русия празнува Деня на победата над нацистка Германия през 1945 г. Вътре в страната това е носталгия. Но в чужбина това събитие се възприема като сплашване. Светът трябва да мисли, че Русия не може да бъде победена. Но в действителност Русия може да загуби. И тя трябва да загуби, в името на света – и в името на себе си, написа за CNN Тимъти Снайдер, американски историк, специалист по история на Централна и Източна Европа, Съветския съюз и Холокоста.

Тимъти Снайдер

Идеята за непобедима Червена армия е пропаганда. Червената армия беше мощна, но можеше и да бъде победена. От трите най-важни външни войни Червената армия загуби две.

През 1920 г. е победена от Полша. Червената армия победи нацистка Германия през 1945 г., след като почти напълно се разпадна през 1941 г. Съветските сили се озоваха в трудно положение в Афганистан веднага след нахлуването през 1979 г. и бяха принудени да изтеглят своите части десет години по-късно.

“А днешната руска армия не е Червената армия и Русия не е СССР”, пише CNN.

Защото днес Русия не воюва рамо-до-рамо с Украйна, а – против Украйна. Москва води нападателна война на територията на друга държава. И липсва американска икономическа подкрепа – Lend-Lease, която беше необходима на Червената армия, за да победи нацистка Германия. Следователно, при това положение няма особена причина да се очаква, че Русия ще спечели, смята CNN.

И Русия, и Украйна се борят за победа. Въпросът е кой ще спечели и с какви последствия? Ако Русия победи, последствията ще бъдат ужасни: риск от по-голяма война в Европа, по-голяма вероятност от китайска авантюра в Тихия океан, отслабване на международния правен ред като цяло, вероятно разпространение на ядрени оръжия, загуба на вярата в демокрацията.

Нормално е Русия да губи войни. Поражението на царската Русия във войната с Япония през 1905 г. доведе до експеримент с избори. Поражението на СССР в Афганистан доведе до реформите на Горбачов и по този начин до края на Студената война.

“Поражението в Украйна е исторически шанс за Русия да стане нормална държава, както казват руснаците, които търсят демокрация и върховенство на закона“, смятат в CNN.(УВести)

ПРОГРАМА “ЛЕНД-ЛИЗ”: СТАЛИН ОТКАЗВА ДА ПЛАЩА НА САЩ ЗА ВОЕННИ ДОСТАВКИ