Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

POLITICO: ЗАПАДНАТА ПОМОЩ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНА, ЗА ДА ПОБЕДИ УКРАЙНА

Киев, 08 май 2024 г.- След шест месеца дебат Съединените щати най-накрая одобриха допълнителен пакет помощ за Украйна преди няколко седмици. Но и дори боеприпасите скоро да се появят на фронтовата линия, истината е, че ако САЩ и техните съюзници не променят начина, по който помагат на Украйна, вероятно, предоставеното ще се окаже малко и дадено твърде късно.

Преди две години авторитетният военен анализатор Сет Джоунс отбеляза, че руската армия е в колапс. Но сега той изразява много тревожно мнение, че украинската армия “се намира в по-опасна ситуация, отколкото руските нашественици“. И въпреки че все още е твърде рано да се говори за поражение, Джоунс правилно отбеляза, че “без ясна стратегия на САЩ и без постоянно снабдяване със западни оръжия, разузнаване и обучение Путин може да победи“, пише Politico.

Подобна стратегия ще изисква най-малко три елемента, за да забави напредъка на Русия.

Първо, администрацията на САЩ и нейните съюзници в НАТО трябва да разхлабят ограничителните регулации за оръжията, които са наложили върху доставеното от Запада оборудване и да позволят на Украйна да използва това оборудване в пълния им потенциал.

Великобритания вече облекчи тези ограничения върху оръжията, които предоставя, но ограниченията, наложени от други страни, които не позволяват на Украйна да атакува ключови руски обекти, като Черноморския флот, трябва да бъдат премахнати. Страхът от руската ескалация накара Западът да изпадне в бездействие и самоограничение. Но ако отговорът на Израел на иранската ракетна атака от миналия месец показа нещо, то е, че решителните действия, а не сдържаността, са най-добрият начин за противодействие на тоталитарните заплахи.

“Автократите виждат сдържаността и предпазливостта като признаци на слабост; те виждат сила в решителността”, отбелязва Politico.

Второ, време е да поемем по-големи рискове с американските и западните военни запаси. Допълнителният закон позволява на президента на САЩ Джо Байдън да бръкне в съществуващите запаси от оръжия и боеприпаси. Но същевременно огромни количества готово и смъртоносно оборудване остава на склад за използване при други вероятни глобални извънредни ситуации, учения и изпитвания.

Американски военни служители казват, че настоящият риск в подкрепа на Украйна е “управляем“, но е време да се поеме малко повече отговорност и да се предоставят повече оръжия на Украйна, за да се предотврати потенциално поражение. Спечелването на война е скъпо, но не толкова скъпо, колкото загубата й.

“Военнопроизводствената база на Съединените щати – и техните европейски съюзници – е твърде малка, за да поддържа дори средномащабна конвенционална война като тази в Украйна. Втора такава война, ако бъде допусната, ще се превърне в катастрофа“, пише Politico.

И накрая, трето, администрацията на САЩ трябва да осигури много повече лидерство, за да вдъхнови Запада да остане в тази битка. Демокрациите са нетърпеливи, а други световни събития често изместват фокуса на вниманието. В момента Газа и потенциалът за регионална война в Близкия изток, предстоящите президентски избори в САЩ и съдебните процеси против бившия президент Доналд Тръмп отвличат вниманието от влошаващата се ситуация в Украйна.

Администрацията на Байдън трябва да напомня на американския народ при всяка възможност за цената на поражението в Украйна. И това внимание трябва да включва и голяма информационна кампания, насочена към справяне със сериозния дисбаланс на живата сила в тази война.

Неотдавна агенция Bloomberg писа, че Путин не се притеснява от предоставянето на Украйна помощ в размер на $61 млрд. Финансирането от САЩ ще помогне на Украйна да оцелее през 2024 г., но Путин все още смята, че може да надмогне Запада.(УВести)