Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТРО ПОРОШЕНКО В БЕРЛИН: ИМА СЕДЕМ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ПОБЕДА НАД РУСИЯ НА ПУТИН

Киев, 8 май 2024 г.- Петият президент на Украйна Петро Порошенко в Берлин по време на реч на специална проява, организирана от Фондация “Конрад Аденауер”, представи план за съвместна победа на Свободния свят над путинската Русия.

Това съобщават от пресцентъра на парламентарната партия “Европейска солидарност”, чийто лидер е пан Петро.

В дискусията участваха лидерите на ХДС на Германия, Международния демократичен съюз (IDU) и членове на Европейския парламент.

По думите на Порошенко, Путин не смята да спира в Украйна и в случай на успех на агресията му против нашата страна, той ще отиде по-нататък – в страните от Европейския съюз.

“Основното ми послание днес към дипломатическите партньори в Берлин: ако Путин превземе Украйна, той никога няма да спре дотук. Той е като маниак, който се връща на местопрестъплението. Или като вампир, който вече е вкусил кръв. Никой не може да го спре, освен нас”, – подчерта петият президент на Украйна.

Според Порошенко, има седем предпоставки за победа:

Първо, да бъдете с Украйна не толкова дълго, колкото е необходимо, а до нашата победа. Точка. Трябва да сме оптимисти. Никой не трябва да се съмнява в нашата победа. Аз бях президент на страната във военно положение пет години – нито за час не съм се съмнявал, че ще победим. Не бива да позволяваме на Путин да унищожи нашия оптимизъм, казвайки, “не всичко е толкова еднозначно”. Свободният свят трябва да бъде заедно с Украйна с оръжие. Путин има десет пъти повече войници, а ние трябва да сме по-силни и по-ефективни“, обясни Порошенко.

Второ, подкрепяйте Украйна с оръжие, подчертава Порошенко. Необходима е мобилизация на европейската военна индустрия. Необходими са оръжия, оборудване, снаряди, противовъздушна отбрана, ракети Taurus. Всеки ден забавяне струва живота на украинските войници.

Трето, адски санкции против Русия. Необходимо е най-накрая да спрем да купуваме руски газ, да спрем да заобикаляме санкциите и да прибягваме към сенчестите логистични измами. Европа трябва да лиши Русия от възможността да финансира войната, смята петият президент.

Четвърто, финансова помощ. Това трябва да са 20% от държавните средства и 80% от парите на частните инвеститори и конфискуваните руски активи. Поради тази причина Украйна е готова да проведе реформи, да подобри бизнес климата и да защити върховенството на закона. “Надявам се, че донорската конференция за възстановяване, която ще се проведе в Берлин следващия месец, ще изпрати точно тези послания“, каза Порошенко.

Пето, присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Украйна получи статут на кандидат, Украйна прави важни стъпки, за да изпълни критериите и това се оценява. Имаме много домашна работа, но имаме шанс да започнем преговори за присъединяване през юни, каза лидерът на партията “ЕС”.

Шесто, членство на Украйна в НАТО. Това е единственият начин да се прекрати войната и да се осигури стабилна ситуация на сигурност на континента. Сега за нас е особено важно да почувстваме подкрепата на САЩ и Германия, затова призовах Бундестага да приеме резолюция, подкрепяща поканата на Украйна към НАТО, и това ще бъде много мощен сигнал към Путин, че ние не позволяваме континентът, глобалният свят и Украйна да бъдат изнудвани, подчертава Порошенко.

Седмо, демокрация и борба с корупцията в Украйна. Демокрацията означава единство, политическо единство в страната. Това е ключов фактор за нашата победа. Точка номер две е борбата с корупцията. Ние няма да се различаваме от Русия, ако имаме корупция в страната. А Европейският съюз има уникален инструмент чрез програмата за 50 млрд. евро, тази програма има условия. Това е мотивация как да реформираме Украйна, подчерта Порошенко.

И най-убедителният преговарящ е един от най-добрите дипломати в света, който от 2014 г. осигурява ефективни преговори с Путин, – това са Въоръжените сили на Украйна. Намерихме достатъчно аргументи да отхвърлим Путин от Киев, Харкив, Суми и Херсон. Сега просто трябва да намерим инструмент, за да бъде този дипломат още по-ефективен, заяви Петро Порошенко.(УВести)

Още по темата:

ПЕТРО ПОРОШЕНКО В БЕРЛИН: РУСИЯ УНИЩОЖИ МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО, МЯСТОТО НА УКРАЙНА Е В НАТО