Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СИ ДЗИНПИН КАТЕГОРИЧНО НЕ ПРИЕМА КРИТИКИТЕ ПО АДРЕС НА КИТАЙ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Киев, 07 май 2024.- Китайският президент Си Дзинпин, който е на двудневно посещение във Франция, категорично се противопостави на критиките към страната му за близките й отношения с Русия, докато тя води война в Украйна.

Според The ​​New York Times, другарят Си каза, че “ние сме против кризата да се използва за прехвърляне на отговорността към трета страна, опетняване на нейния имидж и разпалване на нова Студена война“.

Той припомни още, че Китай “не е бил в основата на тази криза, не е страна в нея и не участва в нея”.

Язвителната забележка, изглежда, е била насочена основно към САЩ, които вярват, че Китай, в допълнение към закупуването на огромни количества руски нефт и газ, продължава да помага на Москва във войната й в Украйна, като предоставя на руските сили сателитни изображения, както и резервни части за самолети, микрочипове и друго оборудване с двойно предназначение, пише изданието.

По време на срещата със Си френският президент Еманюел Макрон каза, че “без сигурност за Украйна не може да има сигурност за Европа“. Но в същото време той подчерта, че Франция не е във война с Русия или нейния народ и не се стреми да свали режима на Путин. По отношение на войната Макрон добави, че Франция и Китай “трябва да поддържат диалог“.

За разлика от Макрон, Урсула фон дер Лайен е била по-остра по време на разговора с другаря Си

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Пекин трябва “да използва цялото си влияние върху Русия, за да спре агресивната й война против Украйна”.

“Необходими са повече усилия за намаляване на доставките на стоки с двойна употреба за Русия, които се използват на бойното поле. И предвид екзистенциалния характер на заплахите, произтичащи от тази война, както за Украйна, така и за Европа, това наистина засяга отношенията между ЕС и Китай“, каза фон дер Лайен, която зае по-твърда, отколкото Макпрон, позиция спрямо Китай.

Както отбелязва NYT, доста необичайно е високопоставен европейски чиновник да описва войната в Украйна като “екзистенциална заплаха“ за европейския континент. Може би това отразява подновените от Путин заплахи, че ще използва ядрени оръжия.

Освен това, Си и Макрон съвместно призоваха за “олимпийско примирие” – прекратяване на всички военни действия във всички конфликти по света за времето на Олимпийските игри в Париж от 26 юли до 11 август.

За първи път от пет години насам китайският лидер Си Дзинпин тръгна на европейска обиколка, като планира да посети Франция, Сърбия и Унгария. В същото време, както отбелязва FT, избраните от него спирки не са случайни. По стратегически и икономически съображения Китай се стреми да разцепи единството както на НАТО, така и на ЕС и всяка от трите страни, които Си посещава, се разглежда като потенциален лост за задълбочаване на пукнатините на Запада.(УВести)

Нашият коментар:

Без помощта – политическа, икономическа и финансова, Русия не би могла да воюва сама. Преди да нападне Украйна на 24 февруари 2022 г., Путин посети Пекин уж да уважи закриването на зимните Олимпийски игри. Но, всъщност, той поиска благословия на другаля Си за украинската си авантюра. И, изглежда, я полуи. Само че войната се проточи почти 800 дни вместо да приключи за три денонощия, както обеща Путин. И сега Пекин почти без пари получава руски ресурси – газ и петрол, като целта му Москва да остава китайска марионетка колкото може по-дълго. Слабата Русия е изгодна за Китай, който се стреми да “узакони” двуполярен свят – Китай и САЩ. Третият е излишен. Мястото на РФ е сред ресурсен придатък към силните на света.