Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ СЕ СМИРИХА С ВОЙНАТА НА ПУТИН В УКРАЙНА И НЕ ПРОТЕСТИРАТ

Киев, 07 май 2024.- Руската инвазия в Украйна вече се превърна в част от ежедневието на много руснаци, опровергавайки очакванията, че натискът на международните санкции и задълбочаващата се изолация в крайна сметка ще ги настроят против Владимир Путин. Мнозина не протестират, а се сплотяват около лидера си, пише Bloomberg.

“Кремъл използва най-мащабния конфликт в Европа след Втората световна война, за да реорганизира Русия, съчетавайки яростен национализъм със силна смесица от носталгия по съветската епоха и имперски традиции със засилено потискане на несъгласието. В резултат на това Путин не изпитва дори малък вътрешен натиск да сложи край на военни действия, въпреки огромните военни загуби“, пише изданието.

Според социолога Анна Кулешова, това е в пълен контраст с първите месеци след инвазията през февруари 2022 г., когато много руснаци реагираха на случващото се с гняв, депресия и шок.

“Когато нямаш достоен изход от ситуацията, не можеш да заминеш, но имаш нужда от пари, за да издържаш семейството си, е по-лесно да се приеме новата реалност, отколкото безкрайно да й се съпротивляваш“, казва Кулешова.

Войната, водена от Русия, е проникнала във всички слоеве на руското общество. В много училища децата изпращат подаръци и писма на войниците на фронта и трябва да посещават специални часове, където ги учат на “правилната“ идеология. ТВ и радиопредавания са наситени с военна тематика, представяйки воюващите в Украйна като потомци на поколението, победило германско-фашисткото нашествие във “Великата отечествена война“, без да се обръща внимание на това, че този път Русия е агресор. Армейските кампании за набиране на войници предлагат доходоносни бонуси и заплати на онези, които “иска да бъдат мъже“, като сключат договор с министерството на отбраната.

Важен фактор е неадекватността на западните санкции, които не успяха да сринат руската икономика и да създадат достатъчно икономически дискомфорт на личен живот, за да покажат на руснаците връзката между войната, която са отприщили, и подкопаването на собственото им благосъстояние .

И докато Русия се приспособяваше към санкциите, много руснаци намериха финансова изгода във войната, пише Bloomberg. Например, нарастващият недостиг на работна ръка, изострен от търсенето на нови войници, оказва натиск върху заплати, тъй като предприятията са принудени да ги повишават, за да задържат персонала или да запълнят свободните позиции.

“Разбира се, най-суровите репресии на Кремъл от десетилетия против дори лека критика до голяма степен накараха руснаците, които се противопоставят на войната, да мълчат. Държавата арестува правозащитници, журналисти и творци, както и хвърля в затвора обикновени хора за публикации в социалните медии по закона за “фалшивите новини“, според който критикуването на войната се смята за престъпление“, допълва изданието.

Параноята се разпространява дори сред руския елит, като мнозина се опасяват, че ще бъдат обвинени в нелоялност и преследвани, ако кажат нещо за войната и последиците от нея.

Както отбелязват експертите, подкрепата за мирните преговори сред обикновените руснаци нараства само когато армията им губи на бойното поле в Украйна. В същото време, дори и да подкрепят преговорите, мнозина настояват за запазване на териториите, които руските войски в момента окупират в Украйна и които Путин обяви за “завинаги” част от Русия.(УВести)

Още по темата:

КОЛКО ПОЛУЧАВАТ РУСКИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ НА ФРОНТА В УКРАЙНА