Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТРО ПОРОШЕНКО В БЕРЛИН: РУСИЯ УНИЩОЖИ МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО, МЯСТОТО НА УКРАЙНА Е В НАТО

Киев, 07 май 2024.- Лидерът на украинската парламентарна партия “Европейска солидарност” и петият президент на Украйна Петро Порошенко, който в момента е на посещение в Берлин, по време на среща с ръководителя на комисията по външни работи на Бундестага Михаел Рот призова Германия да подкрепи поканата на Украйна за НАТО на срещата на върха във Вашингтон през юли тази година.

Парламент на Германия – Бундестаг

Това пан Петро заяви по време на свое изказване и дискусия, организирана от фондация “Конрад Аденауер“, съобщават от пресцентъра на “Европейска солидарност“.

Според Порошенко, Бундестагът трябва да приеме специална резолюция и да призове останалите страни-членки на НАТО да подкрепят поканата на Украйна в Алианса.

“Бих искал да подчертая един основен въпрос – той е основен в Германия – относно присъединяването на Украйна към НАТО и подготовката на много важна позиция за срещата на върха във Вашингтон. Правя всичко, което зависи от мен, за да доближа вероятност да получим покана за алианса, но е принципно важно да не се поддадем на изнудването на Путин и да запазим единство в НАТО“, каза Порошенко.

“Защото Русия унищожи международното право и единственият механизъм, който ни позволява да запазим света, е членството на Украйна в НАТО. Предлагам Бундестагът да приеме резолюция, която призовава всички членки на НАТО да подкрепят Украйна, да я поканят“, обясни петият президент.

“Още повече, че Германия има уникален опит, защото самата тя стана член на НАТО по инициатива и под ръководството на канцлера Конрад Аденауер, когато част от нейната територия беше окупирана. И това не я спря. Затова ние са категорично против двойните стандарти и се борим за това Украйна в крайна сметка да започне този процес“, подчертава Порошенко.

През 2014 г. Петро Порошенко стана пети президент на Украйна. Но през 2019 г. повечето украинци поискаха нови лица и избраха шоумена Володимир Зеленский

Освен това, Петро Порошенко призова Германия да предаде на Украйна ракетите “Taurus” и системите да ПВО.

“Първият въпрос е доставката на ракети “Таурус“. Тъй като тези ракетите с голям обсег ще ни позволят да дадем достоен отговор на унищожаването на нашата инфраструктура и цивилни сгради от руските агресори. Обсъдихме и въпроса за ПВО. Знам, колко е важно за нас да имаме комплексите от “Ирис-Т“ до “Гепард“, които днес са сред най-ефективните срещу дронове-камикадзе “Шахед”, срещу ракетите, с които Русия атакува нашата държава“, подчерта Порошенко.

Той обсъди и финансовата подкрепа за Украйна – по-специално в контекста на предстоящата донорска конференция в Берлин. “Говорим за стотици милиарди евро, които трябва да привлечем, за да подкрепим Украйна“, каза Порошенко.

През юли 2016 г. Петро Порошенко посети София и официално откри паметник на Тарас Шевченко на пл.”Възраждане”

Друга принципна позиция е началото на преговорите за членство на Украйна в ЕС преди изборите за Европейски парламент. “Наистина се надяваме това решение в крайна сметка да бъде взето преди изборите за Европейски парламент – за да няма пропуснати възможности“, отбелязва Порошенко.

Той също така заяви, че германските партньори са добре запознати с вътрешнополитическите проблеми на Украйна. “За Германия от основно значение е Украйна да запази демокрацията, парламентаризма, свободата на словото, много решителната антикорупционна политика, върховенството на закона и децентрализацията. Бях впечатлен колко дълбоко германските колеги познават ситуацията в Украйна“, казва Порошенко.

“Съгласихме се да координираме действията си, поканих ги да посетят Украйна. Включително, може би, да отидат на фронтовата линия. За да видят украинските войници на фронта, за да видят и жителите, които живеят на фронтовата линия. Това е важно за нас днес“, обобщи Петро Порошенко.(УВести)