Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДВАМА ПОЛКОВНИЦИ ОТ УДО ПОДГОТВЯХА УБИЙСТВО НА ЗЕЛЕНСКИЙ, МАЛЮК И БУДАНОВ

Киев, 07 май 2024.- Службата за безопасност на Украйна (СБУ) разкри агентурна мрежа на руската ФСБ (КГБ), която е подготвяла убийството на президента Володимир Зеленский и други високопоставени украински служители. Спецслужбите задържаха двама полковници от Управлението “Държавна охрана” (УДО), съобщиха от СБУ.

Володимир Зеленский

Задържаните разполагаха със секретна информация и я пласираха на кураторите си в Москва. Освен това, двамата трябваше да вербуват лица от охраната на президента Володимир Зеленский. Най-напред те трябваше да отвлекат държавния ни глава, а после да го убият. Един от задържаните заяви, че руснаците обещаха да му платят $50-80 хил.

Освен Зеленский, целта на заловените бяха:

– началник на СБУ генерал Васил Малюк;

– началник на ГУР генерал Кирил Буданов;

– други висши служители.

Васил Малюк

Според нашите спецслужби, предателите планираха да убият Буданов преди Великден. Първоначално вербуваният агент е трябвало да проследи придвижването на Буданов и да предаде съответната информация на руснаците. Окупаторите са планирали да пуснат ракети по къщата, в която е следвало да бъде Буданов, после да използват дрон, за да доубият хората, които биха останали на мястото на атаката. За да прикрият следите от използването на дрона, руснаците са искали да нанесат и трети ракетен удар по съответните координати.

“Оръжието за агента беше осигурено от един от полковниците, който лично донесе в Киев FPV дронове, заряди РПГ-7 и противопехотни мини МОН-90. СБУ фиксира пътуванията на полковника до друг регион на Украйна за получаване на дронове и експлозиви, както и разговорите на потенциалния извършител на терористичната атака с куратора от ФСБ“, отбелязват от СБУ.

Началникът на СБУ увери, че лично е ръководил спецоперацията по задържането на двама предатели. Според Васил Малюк, само ограничен кръг хора е знаел за нея.

Кирило Буданов

“Терористичната атака, която трябваше да бъде подарък за Путин преди встъпването му в длъжност днес, всъщност, се превърна в провал на руските специални служби. Но не трябва да забравяме – врагът е силен и опитен, той не може да бъде подценяван. Ще продължим да работим изпреварващо, за да може всеки предател да получи заслуженото“, каза Малюк, цитиран от пресслужбата на СБУ.

Украинската спецслужба установи, че кураторите на терористичната атака са служители на 9-ти отдел на отдела за оперативна информация на 5-та служба на ФСБ на Русия: Максим Мишустин, Дмитрий Перлин, Алексей Корнев.

Директно Перлин, както установиха от СБУ, започна да контролира “къртиците” през януари 2022 г., т.е., руснаците успяха да ги вербуват преди началото на руската инвазия, започнала на 24 февруари с.г. Преди Перлин за предателите се е “грижил” Корнев.

Преди началото на пълномащабното нахлуване на Московия в Украйна, Корнев се е срещал с полковника от УДО няколко пъти в европейски страни. В чужбина предателите са получавали и възнаграждения за “труда си”.

Жилищата и работните места на “къртиците” бяха обискирани. У тях са намерени и иззети съответните оръжия и други доказателства за престъпна дейност. На задържаните ги чака доживотен затвор за държавна измяна и създаване на терористична група.(УВести)