Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ ИНИЦИАТИВАТА НА БОЙНОТО ПОЛЕ ВЪЗМОЖНО СКОРО

Киев, 06 май 2024.- Официални лица в САЩ сигнализират подкрепата си за нови украински контранастъпателни операции през 2025 г., въпреки че американският Институт по изучаване на война (ISW) продължава да вярва, че Украйна трябва да вземе инициативата на бойното поле възможно най-скоро, тъй като тази инициатива на руската страна през 2024 г. ще предостави на Москва редица предимства.

Джейк Съливан

Твърди се, че съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан е казал, че Украйна планира да започне контранастъпателна операция, за да си върне окупираната от Русия украинска територия, през 2025 г., след като военната помощ на САЩ ще помогне да спре по-нататъшното настъпление на руските войски през 2024 г. Той добави, че американската военна помощ няма незабавно да промени ситуацията на бойното поле в Украйна.

Според Съливан, военната помощ на САЩ ще позволи на украинските сили да “държат фронтовата линия“ и да устояват на руските атаки до края на 2024 г.

Въпреки това, ISW продължава да оценява, че вероятно ще отнеме още няколко седмици, докато западните оръжия и боеприпаси достигнат напред украинските части и започнат да оказват осезаемо въздействие на бойното поле и че пристигането на американска военна помощ за Украйна вероятно ще позволи на украинските сили да стабилизират фронтовата линия и да вземат инициативата.

“Способността на Украйна да освободи своята територия и да проведе контранастъпателни операции зависи от редица нерешени задачи на Запада, Русия и Украйна“, се отбелязва в доклада.

Анализаторите заключават, че всякакви външни опити за налагане на времеви рамки за украинските контранастъпателни операции игнорират реалната ситуация на бойното поле.

Ще припомним, че основната цел на Русия за 2024 г. напълно да превземе Донецка и Луганска области. Това се посочва в доклад на ISW.(УВести)