Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ ИСКАТ ОТ УКРАЙНА ДА ВЪРНЕ ДЪЛГОВЕТЕ ОЩЕ ПРЕЗ 2025-ТА

Киев, 06 май 2024.- Чуждестранните компании – собственици на облигациите, планират да окажат натиск върху Украйна да започне отново да плаща лихви по дълга си още през следващата година, пише Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Групата, която държи около 1/5 от украинските еврооблигации на стойност $20 млрд., наскоро сформира комитет и нае адвокати и банкери за преговори.

Кредиторите искат Украйна да сключи сделка и да възобнови плащанията в замяна на отписване на голяма част от неизплатения дълг на страната. Твърди се, че някои от облигационерите на групата са обсъдили тези планове с високопоставени служители в Киев.

Според публикацията, Украйна се готви да започне преговори с притежателите на облигации още този месец, а съветниците от Киев работят за включване в тях на правителствата на САЩ и други страни-съюзници.

Същевременно САЩ и техните съюзници са загрижени, че парите на данъкоплатците ще отидат при притежателите на облигации, ако Украйна възобнови обслужването на дълга. Съюзниците се съгласиха да дадат на Украйна дългова отсрочка на стойност около $4 млрд. до 2027 г., но сега те са притеснени, че притежателите на украински облигации могат да започнат да получават плащания по-рано от тях.

WSJ отбелязва, че без сделка Украйна може да изпадне в неплатежоспособност след края на дълговата отсрочка през август.

Притежателите на облигации се надяват да получат до $500 млн. годишни лихвени плащания, след като се съгласят да отпишат дълга. Те ясно дадоха да се разбере, че могат да се съгласят и с допълнително облекчаване на дълга на по-късна дата.

Някои притежатели на облигации са предложили да използват замразени руски активи в Европа и Северна Америка, за да получат част от дълга. МВФ и някои страни от G-7 все още не подкрепят идеята, но заявиха, че биха могли да подкрепят по-ниски лихвени плащания до 2027 г. и то по ставки, които са доста под пазарните.

Държавния дълг на Украйна възлиза на $145 млрд.(УВести)

Още по темата:

ДЪРЖАВНИЯТ ДЪЛГ НА УКРАЙНА СЕ УВЕЛИЧИ С $34 МЛРД. И ПОСТИГНА НОВ РЕКОРД

УКРАЙНА Е ОСМА В СВЕТА ПО РАЗХОДИ ЗА ОТБРАНА И СЕ ДОБЛИЖАВА ДО РУСИЯ