Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РАЗУЗНАВАНЕ ПРЕДУПРЕЖДАВА: КРЕМЪЛ ГОТВИ ДИВЕРСИИ В ЦЯЛА ЕВРОПА

Киев, 05 май 2024.- На територията на Европа Русия се готви да извършва различни видове диверсии – от експлозии и пожари до повреждания на инфраструктурата. Същевременно руснаците не ги притесняват евентуални жертви сред цивилното население.

За това пише Financial Times, като се позовава на оценки на разузнаването на три европейски страни.

Саботажни актове в различни страни

Във Великобритания беше подпален склад с хуманитарна помощ за Украйна, в Швеция имаше редица железопътни инциденти, в Чехия се опитаха да повредят жп сигнализация, в Естония имаше нападение срещу колата на министъра на вътрешните работи, в Германия предотвратиха атака против военни и логистични обекти.

“Очевидният извод е, че има реално увеличение на активността на Русия. Невъзможно е да се каже точно “защо?” – или руснаците започнаха да инвестират повече ресурси, или стават по-малко внимателни и ги хващат, или западното контраразузнаване започна да работи по-добре“, каза пред FT Кийр Джайлс от аналитичния център на Chatham House.

Рисковете от саботаж в Европа се увеличиха значително

Източник на вестника в едно от европейските правителства каза, че през НАТО е преминало предупреждение за координирана и мащабна заплаха от злонамерени действия от Русия.

“Вярваме, че рисковете от саботаж, подкрепян от други държави, са се увеличили значително“, призна публично през април ръководителят на вътрешното разузнаване на Германия Томас Халденванг.

Един от събеседниците на FT каза, че саботажните усилия на Русия не трябва да се разглеждат отделно от други операции. Според него, това се вписва в целта на Русия да упражнява максимален натиск “по всички направления”. Путин се “окуражи“, добави той, и ще се опита да подобри позицията си в Европа на няколко фронта чрез дезинформация, саботаж, хакерски атаки.(УВести)

Нашата справка:

На 03 май министърът на външните работи на Германия Анален Бербок заяви, че Русия е извършила кибератаки срещу електронната поща на една от най-големите демократични партии в Германия.

Чехия обяви, че нейните институции също са били обект на тази кибератака.

Преди държавни институции, ведомства и организации в страните-членки на ЕС, по-специално, в Полша, Литва, Словакия и Швеция, ставаха обект на руски кибератаки.