Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДНАТА ПОМОЩ ВЕЧЕ Е В УКРАЙНА, НО НЕ ЦЯЛАТА, ЗА ОСТАНАЛОТО СА НУЖНИ СЕДМИЦИ

Киев, 5 май 2024 г.- Значителна част от обещаната военна помощ от САЩ, Великобритания и Германия ще пристигне в Украйна след няколко месеца, пише The New York Times, позовавайки се на неназовани източници.

В същото време на 28 април Украйна получи партида противотанкови снаряди, ракети и 155 мм артилерийски боеприпаси – това е първата част от въоръжението от $61 млрд. помощ от САЩ.

На 29 април от Испания в Полша пристигнаха ракети за системата за ПВО Patriot, която, според испански високопоставен служител, “скоро ще бъде на фронта”.

Анализаторите смятат, че ще отнеме месеци Украйна да получи достатъчно оръжия, за да укрепи отбраната си срещу руска офанзива. По-специално, в най-добрия случай това ще бъде лятото, а в най-лошия – краят на годината, преди украинските въоръжени сили да могат да стабилизират фронтовата линия с помощта на нови оръжейни постъпления.

Най-големият пакет от помощ от Великобритания, който беше обявен на 23 април, включва ракети с голям обсег на действие Storm Shadow, но доставката им в Украйна може да отнеме няколко седмици.

Този украински войник много хвали това “Брадли”: “Като видят това БМП, руснаците панически бягат”

Представители на западни правителства казват, че получаването на оръжията може да стане по-бързо, ако бъдат издавани от складове в Централна и Източна Европа, където САЩ и техните съюзници държат резерви.

Някои оръжия са по-сложни за транспортиране и ще отнеме повече време за прехвърлянето им. Става дума за определени бойни превозни средства, лодки, модерни оръдия, ракетни установки и системи за ПВО, тъй като често трябва да се превозват по море и с влак при повишени мерки за сигурност поради техния размер.

Според неназован американски служител, по-голямата част от оръжията с голям калибър и част от боеприпасите ще бъдат изпратени от САЩ и най-вероятно няма да бъдат доставени до края на лятото или дори по-късно.

Ситуацията се усложнява от факта, че не всички вече обещани оръжия ще бъдат налични веднага. Източникът смята, че ще отнеме време, за да се разбере какво точно може да бъде прехвърлено на Украйна, без да се навреди на бойните способности на НАТО. По-специално, става дума за бойните превозни средства на пехотата Bradley, които са се доказали много добре на фронта, и бронетранспортьорите Humvee.(УВести)