Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АКО РУСИЯ ПРЕКРАЧИ ДВЕ “ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ”, НАТО ЩЕ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Киев, 5 май 2024 г.- НАТО разглежда възможността за привличане на над 100 хил. контингент за участие във военните действия против Русия, включително в рамките на руско-украинската война, съобщава италианският вестник La Repubblica, позовавайки се на свои източници.

“Това става за първи път от началото на войната. НАТО по изключително поверителен начин и без официални съобщения установи поне две “червени линии”, при неспазване на които може да се осъществи пряка намеса в конфликта в Украйна. В момента, трябва да се подчертае, няма оперативни планове, които да включват изпращане на хора, а само оценки на възможни планове за извънредни ситуации“, отбелязва La Repubblica.

Първата “червена линия“ е пряко или непряко участие на трета страна в украинския театър на военните действия. Например, атакуване на Киев от територията на Беларус (както стана през 2022 г.).

Втората “червена линия” е военна провокация против балтийските държави или Полша или целенасочена атака против Молдова. Това може да е опит да се тества способността на Алианса да реагира във фаза на възможно объркване – изборите в Европа и САЩ могат да накарат Кремъл да мисли, че НАТО е притъпил вниманието си. Алиансът, обаче, осъзнава тази вероятност и не смята да толерира подобна агресия, отбелязва La Repubblica.

“Става жизненоважно за западните лидери да изпратят ясен сигнал на Владимир Путин: едно е да проникнеш дълбоко в източните територии (на Украйна), съвсем друго е да превземеш Киев или да въвлечеш трети страни във войната. С други думи: Украйна не може да загуби, а НАТО е готово пряко да се намеси, за да предотврати колапса на Украйна“, пише вестникът.

Според изданието, Алиансът обмисля възможността да използва във война с Русия войските, разположени по източната граница на Европа – в балтийските държави, Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния – над 100 хил. войници (както тези, които вече са разположени, и такива, които ще бъдат мобилизирани в рамките на няколко дни като част от Силата за реагиране). Включването на войските на НАТО ще става поетапно – първа ще бъде мобилизирана авиацията, а сухопътните войски ще бъдат последни в операцията.(УВести)