Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЩЕ СТИГНЕ И ДО МОСКВА, И ДО ГРОЗНИ: КАКВО ЗНАЕМ ЗА УКРАИНСКИТЕ РАКЕТИ “ДЪЛЪГ НЕПТУН”

Киев, 04 май 2024.- Украински официални лица и военни експерти многократно са подчертавали необходимостта да имаме ракети с голям обсег на отбранителните сили. Ето защо беше обърнато толкова голямо внимание на прехвърлянето на американски ATACMS в Украйна сега или немски Taurus в перспектива. Киев, обаче, не само ще получава такива ракети от своите съюзници, но и сам ще ги произвежда, пише “Еспресо ТV“.

Какво е “Дълъг Нептун”?

За първи път в публичното пространство името “Дълъг Нептун” (на украински – “Довгий Нептун”) се появи в края на 2023 г. Тогава в интервю за ArmiyaInform за него спомена заместник-министърът на отбраната на Украйна Иван Гаврилюк. Той потвърди, че Украйна създава нова модификация на ракетата за комплекса РК-360МС “Нептун“, но вече не за морски цели, за които, всъщност, е предназначено това оръжие, а за сухопътни.

“В момента се работи по създаването на т.н. “Дълъг Нептун“. Това е нова модификация на ракетата за комплекса “Нептун“, каза генерал-лейтенант Гаврилюк. По това време противокорабният комплекс “Нептун“ вече беше адаптиран за атаки по руски военни обекти на сушата.

Повече информация за новите ракети стана известна в средата на април 2024 г. Тогава, след срещата с министъра на стратегическата промишленост на Украйна Олександър Камишин, информацията беше оповестена от членовете на Комисията по национална отбранителна стратегия на Конгреса на САЩ.

“Тази година Украйна ще увеличи обсега на противокорабните ракети “Нептун“ до 1000 км и ще увеличи производството им десетократно“, цитира американски политици порталът “Український фронт“.

Отделно сп.”Forbes” посвети статия на перспективите на модернизирания “Нептун”.

“Украинските официални лица информираха американските официални лица, че са увеличили производството на “Нептун“ десетократно. Това означава, че Киев скоро ще има на разположение десетки, а може би и стотици ракети. Ако само десетина ракети “Нептун“ можеха да потопят крайцера “Москва“ и да повредят няколко други кораба и средства за ПВО, тогава си представете какво могат да направят сто такива изделия”, се казва в статията.

Как е създаден “Дълъг Нептун”

През август 2020 г., след 10 години разработки и изпитания, беше приет на въоръжение ракетният комплекс “Нептун”. Дължината на ракетата беше 5 м, а масата – 870 кг, в т.ч. 150 кг бойна глава. Тези характеристики са достатъчни за унищожаване на Военни надводни кораби и транспортни съдове с водоизместимост до 5 хил. т. В същото време беше посочено, че скоростта на полета на ракетата е 900 км/ч, а максималният обсег е до 280 км. Разгръщането на комплекса на нова позиция отнема до 15 мин., разстоянието от изходната позиция до бреговата линия е не повече от 25 км.

Първото бойно използване на крилатата ракета Р-360 “Нептун” се състоя през 2022 г., т.е., след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Благодарение на “Нептун” през април 2022 г. беше потопен флагманът на руския Черноморски флот крайцер “Москва” – 180-метров кораб.

Експертите обаче признават, че характеристиките на “Нептун” не биха били достатъчни, за да ударят крайцера, ако руснаците не бяха се доближили до украинския бряг на разстояние по-малко от 100 км. След като претърпяха такава значителна загуба, руските кораби започнаха да се притесняват да навлизат в контролирана от Украйна част от Черно море. Следователно, възникна необходимост от модернизиране на “Нептун”.

През март 2023 г. “Defense Express” писа за значителния напредък на програмата “Нептун”. Преди всичко ставаше дума за увеличаване на разстояние на удара.

“Официално за “Нептун” то е до 280 км. Но това едва стига за изстрелване на ракета по права линия от брегови позиции, без да се създават възможности за маневриране и заобикаляне на зони за ПВО”, отбелязват експертите. В новата версия, подчертаха те, обсегът е увеличен до 400 км.

През лятото на 2023 г. “Нептун” беше успешно използван против наземни цели. На 23 август руски зенитно-ракетен комплекс С-400 беше ударен в Крим. Военни наблюдатели споделиха тогава, че районът, в който е бил разположен този ЗРК, “е бил прикрит от почти всички средства за ПВО, налични в руската армия”.

В същото време от министерството на отбраната на Украйна потвърдиха, че новият вариант “Нептун” има обсег 400 км и полезен товар 350 кг (в противокорабния вариант, съответно, 280 км и 150 кг). Също така стана известно, че “сухопътният Нептун” използва същата пускова установка както и противокорабната му версия – на шасито на “Tatra”.

“Дълъг Нептун” – украински Taurus или украински X-35?

Украйна модернизира ракетите “Нептун” и ги използва като аналог на американските ATACMS, които тя получи. До такива изводи стигнаха експертите на Newsweek.

“В един идеален свят съвременните противокорабни ракети, предназначени да потопят тежко бронирани военни кораби, не се използват за наземни мисии. Но Украйна е изправена пред реален недостиг на оръжия с голям обсег и при липсата на ATACMS и Taurus става все по-слаба“, обясни преди време специалистът на Центъра в коментар на Strategic and International Studies Иън Уилямс.

Главният редактор на “Defense Express” Олег Катков смята, че е некоректно да се сравняват противокорабните ракети Р-360 на комплекса “Нептун“ с ATACMS, тъй като американските ракети са балистични. Но подобреният “Нептун” напълно може да се сравни по характеристики с германските ракети с въздушно базиране Taurus с максимален обсег на полет до 500 км.

“За да се трансформира ракетата “Нептун“ от морската в крила ракета за наземни цели, е необходимо да се зададе система за заобикаляне на терена. Например, системата TERCOM (Terrain Contour Matching). Ракетата трябва да вижда местността, увеличаване, намаляване на надморската височина Необходимо е също така да се добавят надеждни навигационни системи”, – отбеляза експертът.

Новата версия на “Нептун” използва система за самонасочване с термично изображение за намиране и улавяне на цел въз основа на предварително зададено изображение.

Същевременно, руските източници са по-склонни да сравняват “Нептун” с тяхната ракета Х-35, като наричат украинските оръжия копи-пейст на съветските. Нашите ракети наистина приличат на съветските по външен вид, но за копиране 1:1 не може да става и дума, подчертаха от “Defense Express”. “Да, P-360 има някои общи характеристики с Х-35. Но също така има нещо общо и с американския Harpoon, френския Exocet, японския ASM-2, шведския RBS-15, британския Sea Eagle, турската Atmaca и много други противокорабни ракети“, се казва в статията.

“Всички противокорабни ракети са построени по една и съща схема. Те имат стартов двигател, който трябва да ускори ракетата след изстрелването, след което се включва маршовият двигател. Всички те са построени по обичайната аеродинамична схема – отпред са крилата, отзад е кормилото. Това са най-успешните и добре изпитани решения. Но, всъщност, всички ракети са напълно различни – различни глави за насочване, двигатели, корпусни части, радиовисотомери. Ракета винаги е уникална, а “Нептун” също е уникална ракета, собствената ни разработка”, подчерта в интервю за Defense Express генералният конструктор – генерален директор на държавното КБ “Луч” Олег Коростельов.

Защо руснаците се притесняват от “Нептун”

Колкото и болезнена да беше загубата на крайцера “Москва“ за Русия, руснаците постоянно се опитват да омаловажат значението и възможностите на украинското изделие. По този начин Москва се опитва да избегне отговора на въпроса как Украйна успя за няколко години да създаде оръжие, което отне 20 години на СССР и още 10 години на Русия, за да го интегрира в крайбрежния отбранителен комплекс.

Между другото, украинците решиха трудна задача не само бързо, но и с ограничени финансови ресурси. Разработката на целия комплекс РК-360МС “Нептун“, включително крилатата ракета и всички машини, струва на Украйна само $40 млн. (до етапа на държавни изпитания и приемане на въоръжение през 2020 г.). Това е невероятно малка сума в сравнение с милиардите, които се дават от руския бюджет за “аналогов няма”. Затова в бъдеще “Нептун“ може да стане и атрактивен продукт на международния пазар. По бойните си възможности тези ракети не отстъпват на оръжията на водещите производители, а по съотношение ефективност/цена дори ги изпреварват. Преди пълномащабното руско нахлуване няколко държави вече се интересуваха от закупуването на RK-360MC “Нептун”. А с Индонезия Украйна даже подписа меморандум.

Основното притеснение на Русия, обаче, предизвика перспективата да се срещне с украински ракети с обсег от 1000 км. Тези оръжия ще дадат възможност да се поразяват обекти на територията на Русия, намиращи се далеч в тила, като ръцете на Въоръжените сили на Украйна няма да бъдат обвързани от никакви споразумения със западни страни-партньори.

Например, в нощта на 05 април Украйна нанесе мощен удар по три руски летища (в Йейск, Курск и Енгелс) и по авиобаза Морозовск в Ростовска област. В резултат на атаката бяха повредени 19 самолета, включително три стратегически бомбардировача Ту-95МС, които се използват за изстрелване на крилати ракети Х-55 и Х-101, 14 изтребителя Су-34, от които руснаците пускат управляеми авиационни бомби (УАБ) по територията на Украйна, както и два щурмовика Су-25. Ударът е нанесен от безпилотни летателни апарати, най-вероятно става дума за дрон “Лютий”. Полезният товар на тези дронове обаче е 75 кг, което е пет пъти по-малко от бойната глава на обновения “Нептун”. Летища (включително Енгелс, който е на 700 км от Украйна) ще бъдат в обсега на ракетите, както и отбранителни заводи, сред тях е МКБ “Радуга”, където се произвеждат и модернизират руски оръжия – ракети Х-101, Х-22 , X-59, X-55.

Сега остава само въпросът за обема на производството на модернизираните ракети “Нептун” в Украйна. Ако през август м.г. се говореше за няколко десетки изработени изделия, то десетократно увеличение на производството ще позволи на Киев да обяви за няколкостотин ракети с голям обсег. Твърди се, че в дейности по проекта “Нептун” украинското правителство ще вложи през тази година най-малко 175 млрд. грн., което се равнява на $4,3 млрд.(УВести)