Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАЩО РУСНАЦИТЕ СЕ ОПАСЯВАТ ОТ МИРНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА УКРАЙНА В ШВЕЙЦАРИЯ?

Киев, 04 май 2024.- Трудно е да се каже, какво да очакваме от срещата на върха по украинската “Формула за мир“, която трябва да се проведе на 16 юни в Швейцария.

Петро Олешчук

Все пак това ще е първата такава среща на върха, затова, според мен, едва ли трябва да се надяваме там да се вземат принципни решения, но има някои факти, които показват сериозен и злонамерен интерес от страна на руснаците към това събитие, пише политологът Петро Олешчук в “Главком“.

Украинските специални служби съобщиха, че Москва се опитва да провали тази среща или поне да я направи непредставителна. Всъщност, това се забелязва дори и без въоръжено око. Виждаме, например, масово пробутване в публичното пространство на различни “мирни планове” като “планове на трети страни”, но, всъщност, подготвени от Русия. Класически пример е т. н. “Турски план“, който беше хвърлен в информационното пространство чрез руската уж “Независимая газета“ и Юлия Латинина. Той включва замразяване на статуквото на фронта, което го прави нереалистичен априори.

Освен това, церемониално извадиха трупа на “Истанбулски споразумения“ от март 2022 г. и започнаха да се подиграват с този труп по особено перверзен начин. Чрез множество “руски либерали“ и някои западни журналисти се прокарва идеята, че “планът беше добър, но украинците го отхвърлиха“.

Смисълът на промотирането на подобни “планове“ напълно отговаря на традиционната схема на руско влияние върху външната аудитория. В същото време се подхвърля разнообразна и противоречива информация, която трябва да създаде впечатлението, че “не всичко е толкова еднозначно”. Подобен начин на действие е характерен да руснаците.

Очевидно, те искат да посеят съмнения сред възможно най-широка аудитория относно “мирните инициативи”, прокарвайки идеята, че “има много възможности за прекратяване на войната”.

Руският диктатор е загрижен

Но защо са толкова объркани от “срещата на върха на мира в Швейцария”? Въпреки че все още не е ясно до какви резултати ще доведе тя?

Смятам, че тази среща през юни има всички шансове да унищожи няколко руски тези, които от доста време старателно се пропагандират в световното информационно пространство.

Първо, че “всичко това е локален конфликт между украинци и руснаци за някакви територии“. Очевидно е, че ако над 100 държави обсъждат въпроса за мира в руско-украинската война, то тя не може да се нарече “локален конфликт“, а определено е нещо значимо от световна гледна точка. И, следователно, отговорите в глобален мащаб трябва да бъдат универсални.

Второ, че има еквивалентни “руски” и “украински” възгледи за войната и трябва да се търси нещо “средно”. Но ако от една страна имаме почти сто държави, а от друга – няколко, то това е нещо, което явно не е толкова еднозначно.

Трето, тезата, че “руснаците искат да сложат край на войната, но украинците по някаква причина не го желаят“. Колко манипулации имаше по този въпрос напоследък, докъде са проникнали тези идеи (включително в главите на някои американски конгресмени)! Това всъщност е така, защото руското ръководство непрекъснато “подхвърля“ нещо по този въпрос. Но ако се формулира реален начин за прекратяване на войната и се предложи на руската страна от голяма част от човечеството, а руската страна откаже, тогава какво ще означава това? Това ще означава, че всички предишни претенции за “уреждане” от страна на руснаците бяха прах в очите.

Това са само отделни моменти, и те, очевидно, водят до активизирането на руснаците и техните многобройни “спящи клетки”, които изведнъж се събудиха и се втурнаха да доказват нещо. Посочвам само индикатор, че ни очакват доста важни събития и процеси. Вече в близко бъдеще.(УВести)