Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МАКРОН: НАШАТА ЦЕЛ Е РУСИЯ НИКОГА ДА НЕ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ В УКРАЙНА

Киев, 03 май 2024.- Френският президент призна, че Европа е била твърде нерешителна през 2022 г., когато Русия нападна Украйна, защото е поставила ограничения върху доставките на различни видове оръжия за Киев, което е било само от полза на Путин, тъй като той няма никакви червени линии.

Това заяви Еманюел Макрон в интервю за The Economist. “Тогава на срещата на върха на НАТО всички изключихме доставката на танкове, ракети с голям обсег и самолети. Сега всички сме в процес на тяхната доставка“, каза той.

На въпрос дали Макрон смята, че други лидери ще трябва да се съгласят с необходимостта от изпращане на сухопътни войски в Украйна, френският президент каза, че това е основното условие за европейската сигурност и военен авторитет. “Ако руснаците пробият фронтовата линия, ако има искане от Украйна, което днес не е така, ние законно трябва да си зададем този въпрос. Затова смятам, че изключването му a priori означава да не се учим от уроците от последните две години. Нашата цел е Русия никога да не може да спечели в Украйна“, каза Макрон.

Припомняме, че на 27 февруари френският президент Еманюел Макрон заяви на срещата на върха на европейските страни, че при определени обстоятелства е възможно да бъдат изпратени европейски военни части в Украйна. Според социологически проучвания, мнозинството украински граждани подкрепят подобна инициатива.

На 25 април Еманюел Макрон заяви, че поражението на Русия във войната срещу Украйна е критично важно за сигурността на Европа. Според президента на Франция, Европа не трябва да има никакви ограничения по въпросите относно Украйна, защото това е предпоставка за сигурността на континента.(УВести)