Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИМА НАПРЕДЪК: УКРАЙНА Е НА 61 МЯСТО В СВЕТОВНИЯ РЕЙТИНГ ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО

Киев, 03 май 2024.- В тазгодишния рейтинг на свободата на словото Украйна зае 61-во място сред 180 страни по света. Така страната ни се издига с 18 позиции, тъй като през 2023 г. е заемала 79-о място.

Това се посочва в доклад на международната организация “Репортери без граници” (RSF).

Тазгодишното подобряване на позицията на Украйна се обяснява с два фактора – “политическият фактор се е подобрил” и “коефициентът на сигурността се е повишил”.

Репортери без граници отбелязват, че всички държави с “добра“ ситуация със свободата на печата са в Европейския съюз. Норвегия, Дания, Швеция, Холандия и Финландия влизат в първата петица.

България е на 59-то място, следвана от Унгария, Кипър, Малта и Гърция. Отбелязва се също, че свободата на словото е подложена на изпитание именно в Унгария, Гърция и Малта.

RSF отбеляза още, че в Източна Европа условията за извършване на журналистическа дейност се влошават поради мащаба на дезинформацията и цензурата на медиите. По-специално, става дума за Туркменистан (175-то място), Беларус (167-мо място) и Русия (162-ро място). Отбелязва се също, че Русия е оказала влияние върху медийната цензура в Сърбия, Грузия, Беларус, Киргизстан и Азербайджан.

Китай влезе в челната десетка на страните с най-лошо положение със свободата на словото, заемайки 172-ро място. Най-голям брой задържания на медийни лица са регистрирани в Китай. Освен това, комунистическото правителство на Китай налага строга цензура върху информация, която противоречи на линията на управляващата партия.

На последно място е Еритрея.(УВести)