Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВАДИМ СКИБИЦКИЙ ОТ ГУР: ПРЕГОВОРИТЕ С РУСИЯ ЩЕ ЗАПОЧНАТ НЕ ПО-РАНО ОТ ГОДИНА

Храбростта и саможертвата на Украйна дадоха на Европа многогодишна преднина да се подготви

Киев, 03 май 2024.- Официалният представител на Главното управление “Разузнаване” (ГУР) на министерството на отбраната на Украйна генерал-майор Вадим Скибицкий даде интервю за The Economist. Ето основните моменти от разговора му с кореспондента на изданието.

Основната задача на Руската федерация

Русия следва преди всичко своя план за така нареченото “освобождаване” на всички източни райони на Донецка и Луганска области на Украйна. Това е задача, която остана непроменена от 2022 г.

Според Скибицкий, на окупаторите е било наредено да “превземат нещо“ за Деня на победата на 9 май или, ако това не стане, преди посещението на диктатора Владимир Путин в Пекин седмица по-късно. Скоростта и успехът на настъплението ще определят кога и къде руснаците ще ударят.

Часив Яр се превръща в Авдиивка и Бахмут

“Ние пък имаме проблем: нямаме оръжия. Затова април и май ще бъдат трудни за нас“, каза Скибицкий. Затова загубата на града Часив Яр в Донецка област е въпрос на време. С бомбардировки ще го сринат, както сринаха Авдиивка.

Русия подготвя настъпление в Харкивска и Сумска област

Скибицкий предполага, че Русия се готви за настъпление в Харкивска и Сумска области на североизток. По думите му, времето, когато това може да се прояви, зависи от силата на украинската отбрана в Донбас. Той смята, че главното настъпление на противника ще започне “в края на май или началото на юни”.

Скибицкий каза, че страната-агресор има общо 514 хил. сухопътни войски, участващи в украинската операция. Според него, руската групировка “Север”, която е дислоцирана на границата до Харкив, в момента наброява 35 хил. войници, но вероятно ще бъде увеличена до 50-70 хил. Руската федерация също формира “резервни дивизии” (т.е , от 15 хил. до 20 хил. души). Това обаче “не е достатъчно” за операция по превземането на голям град, казва генерал-майорът. The Economist отбелязва, че на същото мнение са и западните военни. Въпреки това са възможни операции в по-малък мащаб. “Бърза операция за влизане и излизане е възможна. Но операция за превземане на Харкив или дори Суми е от съвсем друг порядък. Руснаците го знаят. И ние го знаем“, подчерта Скибицкий.

Харкив след пореден руски обстрел

“Трипластов” план за дестабилизация

Май ще бъде ключов месец, каза официалният говорител на ГУР, тъй като Русия прилага “трипластов” план за дестабилизиране на Украйна. Основният фактор е военният. Въпреки забавянето на помощта от САЩ, самите оръжия ще пристигнат на украинските позиции след седмици. Разузнавачът отбеляза, че западният пакет не може да се сравнява с руските запаси от снаряди или да осигури ефективна отбрана срещу нискотехнологични, разрушителни управляеми авиационни бомби, с които Руската Федерация атакува Украйна почти всеки ден.

Вторият фактор е руската дезинформационна кампания против Украйна, насочена към подкопаване на украинската мобилизация и политическата легитимност на Володимир Зеленский, чийто президентски мандат условно изтича на 20 май т.г. Скибицкий каза, че конституцията позволява удължаване на мандата по време на война, но противникът, въпреки всичко, ще набляга върху тази условна “уязвимост” на президента.

Третият фактор, според представителя на ГУР, е безмилостната кампания на Русия за международна изолация на Украйна. Той казва, че руснаците “ще разклащат ситуацията по всякакъв начин”, особено преди международната конференция по Украйна в Швейцария, насрочена за средата на юни.

Мобилизация в Украйна

Ситуацията леко се подобри от декември м.г. Но украинските власти са загрижени, че следващата вълна от мобилизирани новобранци ще доведе немотивирани войници, с нисък дух. Единственото спасение, според генерала, е, че Русия е изправена пред подобни проблеми. Сегашната нейна армия изобщо не може да се сравнява с онази професионална групировка, нахлула в Украйна преди две години и разгромена от нас.

За победата на Украйна и преговорите с Руската федерация

Скибицкий смята, че Украйна няма да може сама да победи Русия на бойното поле. Дори и да успее да изтласка руските войски до границите – което е все по-далечна перспектива – това няма да сложи край на войната. Такива войни могат да завършат само с договори, казва той.

В очакване на западна помощ на украинците се налага да пестят снаряди

В момента и двете страни се опитват да заемат “най-изгодната позиция“ преди евентуални преговори, но смислени преговори могат да започнат едва след втората половина на 2025 г. Дотогава Русия ще се сблъска със сериозни “насрещни ветрове”.

Военният производствен капацитет на Русия се е разширил, но ще достигне плато в началото на 2026 г. поради недостиг на материали и инженери, според ГУР. И двете страни може, в крайна сметка, да се сблъскат с недостиг на оръжия, “но ако нищо не се промени, то първо оръжието ще свърши в Украйна“.

“Русия може да превземе балтийските страни за седем дни”

Според Скибицкий, най-големият неизвестен фактор във войната е Европа и ако съседите на Украйна не намерят начин да увеличат отбранителното производство, за да помогнат в борбата срещу руската агресия, те също в крайна сметка ще се окажат на прицела на Русия.

Марк Рюте – премиер на Нидерландия, най-вероятно ще стане следващ генерален секретар на НАТО. Ще приложи ли той чл.5 за Прибалтика?

Това подкопава значението на член 5 от НАТО (агресията против една страна-членка се приема като агресия против всички страни-членки – б.р.) и дори присъствието на войски на НАТО в граничещите с Украйна държави. Този член, според генерала, на практика може да се окаже неефективен. “Руснаците ще превземат Балтика за седем дни, а времето за реакция на НАТО е десет дни”, твърди Скибицкий.

В същото време той отбелязва, че храбростта и саможертвата на Украйна дадоха на Европа многогодишна преднина, премахвайки непосредствената заплаха от някога страховитите руски въздушнодесантни войски и морска пехота за поне десетилетие.

Сега, според представителя на ГУР, въпросът е дали Европа ще бъде благодарна за това, приемайки Украйна в своя екип. “Ще продължим да се бием. Нямаме друг избор. Живее ни се. Но изходът от войната зависи не само от нас”, заключава Вадим Скибицкий.(УВести)