Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКАТА АРМИЯ ИЗПОЛЗВА НА ФРОНТА ЗАБРАНЕНО ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ

Киев, 02 май 2024.- Съединените щати установиха, че руската армия използва забраненото химическо оръжие – хлорпикрин, във войната в Украйна, четем в съобщение на Държавния департамент на САЩ.

Това е в нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Държавният департамент допълва, че използването на хлорпикрин не е изолиран случай. Вероятно, по този начин руските войски се стремят да изместят ВСУ от укрепените им позиции и да постигнат тактически предимства.

Въз основа на това Държавният департамент обяви санкции против силите за радиационна, химическа и биологична защита на министерството на отбраната на Руската Федерация, Руския научно-изследователски институт по приложна акустика и 48 централни изследователски института на руското военно министерство. Тези структури се занимават с разработването на химически оръжия. Освен това, в санкционния списък бяха включени четири компании, участващи в руската програма за химически оръжия.

Какво представлява хлорпирин?

Това е сълзотворен и задушлив газ, който се използва активно по време на Първата световна война и  от СССР в Афганистан от 1979 до 1989 гг. Известен е още като нитрохлороформ. Има остра миризма. Във високи концентрации е силно отровен и принадлежи към II клас на опасност.

Хлорпикринът е използван в съветската газова пластмасова граната К-51 с метално дъно, разработена в края на 70-те години на миналия век за разпръскване на демонстранти и поражение на противниците по време на военни действия. В резултат на детонацията от възпламенителя специалното вещество вътре в гранатата започва да гори и да се разширява, избива дъното и се пръска облак от отровно вещество. Площта на поразяване е до 400 кв.м.

При контакт хлорпикринът причинява:

– тежко възпаление на очите, носа, гърлото, дихателните пътища;

– обилно сълзене;

– мускулни конвулсии;

– кожни лезии;

– болки в стомаха и повръщане;

– загуба на съзнание

Симптомите се появяват внезапно и бързо обезвреждат войниците, а при високи концентрации човек умира за минути. Освен това, химикалът отравя водата и храната.

Боеприпасите с хлорпикрин в Русия официално се считат за унищожени. Там, обаче, той се използва за разпръскване на демонстрации.(УВести)