Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАСИВНОСТТА НА САЩ С КИТАЙ ЩЕ ПОМОГНЕ НА РУСИЯ ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА

Киев, 02 май 2024.- Китайският лидер Си Дзинпин пренебрегна предупреждение от президента на САЩ Джо Байдън от преди две години, който призова Китай да не предоставя “материална помощ“ на Русия. Сега Китай е “доставчик №1“ на руския военно-промишления комплекс и това “има материален ефект“, тъй като фундаментално промени хода на конфронтацията, пише Wall Street Journal.

Но това, което Байдън ще реши да предприеме по-нататък, ще има огромни последици за глобалната сигурност и стабилност. Американският президент може или да наложи своята “червена линия“ чрез санкции, или да приложи само символични мерки, с което ще сигнализира за краха на решителността на САЩ.

Пекин и неговите стратегически партньори – Москва, Техеран, Пхенян и Каракас, без съмнение ще приемат половинчатото налагане на санкциите като зелена светлина за задълбочаване на кампанията си за създаване на глобален хаос. Си Дзинпин вижда тук историческа възможност да подкопае Запада.

“Непредприемането на решителни действия против Китай сега ще проправи пътя за победата на Русия в Украйна“, отбелязва вестникът.

Байдън начерта своята “червена линия“ на 18 март 2022 г. – три седмици след като Владимир Путин започна военна конфронтация в Украйна. Тогава Белият дом сметна, че китайският президент разбира за “голяма опасност“, застрашаваща икономическите връзки на Китай със Съединените щати и Европа, ако материално подкрепи Русия.

Администрацията на Байдън подплати своя ултиматум с конкретни предупреждения. Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че администрацията може “по същество да затвори“ най-големия производител на чипове в Китай – Semiconductor Manufacturing International Corporation. Затова търговските данни от 2022 г. показват, че Пекин се опита да не прекрачва “червената линия“. Но през 2023 г., когато администрацията на Байдън приложи само символични санкции към доставчиците на ирански дронове, китайците вероятно са решили, че Вашингтон блъфира.

През март 2023 г. последва посещението на Си Дзинпин в Кремъл в знак на солидарност с Путин. И това стана повратна точка във войната на Русия против Украйна, като на практика я превърна във война на Китай със Запада.

Припомняме ви, че посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит заяви, че Китай помага на Русия да постигне военните си цели в Украйна, като продължава да продава стоки и технологии за дронове или прахови компоненти.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза по-рано, че САЩ са видели доказателства за опитите на Китай да “повлияе и евентуално да се намеси“ в предстоящите избори в САЩ, въпреки обещанието на Си Дзинпин да не го прави.

Според същия Блинкен, Русия получава масови доставки на машини, микроелектроника и оптика от Китай. Това позволява на Москва да продължи агресията си и да направи войната против Украйна “вечна“.(УВести)