Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МАКРОН ИСКА ПО-БЛИЗКИ ОТНОШЕНИЯ С ДРУГАРЯ СИ ТОЙ ДА ПОВЛИЯЕ НА ПУТИН

Киев, 30 април 2024.- Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на китайския лидер Си Дзинпин в Париж на 6-7 май, пише Bloomberg.

Макрон също иска да използва тази среща, за да задълбочи отношенията си с другаря Си той да може да повлияе на руския диктатор Владимир Путин по отношение на войната в Украйна.

Отбелязва се, че Макрон ще се опита да убеди китайският лидер да понатисне Кремъл да спре войната на Русия против Украйна. Френският президент също се стреми да привлече китайски средства във френския сектор на акумулатори за електрически превозни средства.

Източници, запознати с подготовката на посещението на Си във Франция, казват, че Макрон ще бъде домакин на китайския лидер на вечеря в Елисейския дворец в Париж, а след това двамата ще посетят един живописен кът Пиренеите, където Макрон някога е посещавал баба си като дете.

Лидерът на КНР пристига в страна от Европейския съюз за първи път от пет години насам. Посещението му ще започне на 05 май и ще продължи пет дни. Предвижда се след Париж Си да се отбие в Унгария и Сърбия. Тези страни също искат да привлекат инвестиции от Китай, въпреки поредица от разследвания на ЕС относно индустриалната политика на Пекин и предупрежденията на САЩ за рисковете.

Припомняме, че официален Пекин подкрепя провеждането на международна мирна конференция за Украйна на 16 юни в Швейцария, но само с участието на Русия.(УВести)

Още по темата:

ПОРАЖЕНИЕТО НА РУСИЯ Е СУПЕР НЕГАТИВЕН СЦЕНАРИЙ ЗА КИТАЙ