Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОРАЖЕНИЕТО НА РУСИЯ Е СУПЕР НЕГАТИВЕН СЦЕНАРИЙ ЗА КИТАЙ

Киев, 29 април 2024.- Поражението на Русия във войната против Украйна е негативен сценарий за Китай, тъй като ще донесе поредица елементи от несигурност и ще позволи на Запада да се укрепи значително.

Това каза в коментар за LIGA.net Юрий Пойта – ръководител на секцията за Азиатско-тихоокеанския регион на Центъра за изследвания на армията, конверсията и разоръжаването (CACDS), азиатската секция на New Geopolitics Research Network.

Запитан дали поражението на Русия наистина е неизгодно за Китай, Пойта каза: “За Китай това е изключително негативен сценарий, който носи редица проблеми“.

“Фиксирахме това и от други източници директно в Китай. Когато проведохме затворени дискусии с китайски експерти, свързани с правителството, по-специално със структури, които са близки с министерството на външните работи и министерството на отбраната, заключихме, че поражението на Русия – това е супернегативен сценарий за Китай, защото, първо, ще позволи на Запада да стане много по-силен“, каза той.

Второ, според експерта, поражението на Русия може да донесе редица елементи от несигурност, тъй като в случай на военно поражение на РФ шансовете за стабилизиране на политическия режим и политическата система в Русия значително нарастват. Това не е изгодно за Пекин, тъй като сегашният режим на руския диктатор Владимир Путин е “абсолютно приемлив” за Китай.

Трето, регистрирахме лична симпатия между Путин и Си. Подразбира се, че има не само прагматични интереси, но и лична симпатия на ниво психология, което позволява още повече да се укрепи руско-китайското стратегическо партньорство“, смята Пойта .

Четвърто, ако Китай се готви да започне военна операция против Тайван след известно време, той се нуждае от Русия като важен партньор, който има ядрени оръжия, член е на Съвета за сигурност на ООН и може да противодейства на Запада. “Партньор, който може да подкрепи Китай по един или друг начин, който ще осигури на Китай стратегически ресурси за тази война“, обясни анализаторът.

Мнозина експерти смятат, че Пекин, при желание и икономическа изгода, е в състояние мигновено да спре руско-украинската война. През миналата седмица държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен три дни прекара в Китай. Преди него там беше и финансов министър на САЩ Джанет Йелън. Резултати от тези визита все още не са очевидни, но може да се предположи, че Вашингтон се стреми да прокарва в отношенията си с Китай политиката на “морков и тояга”.(УВести)

Нашата справка:

– На 8 април т.г. говорителката на китайското външно министерство заяви, че нейната страна “не е търсила и не търси” ползи от войната в Украйна и призова да не се накърняват китайско-руските отношения.

– На 10 април т.г. САЩ предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия успее в Украйна в резултат на задълбочаване на сътрудничеството между Москва и Пекин.

– В Китай реагираха на думите за отговорността на Пекин за успехите на Русия в Украйна, като казаха, че Китай няма да приеме “критика или натиск” заради връзките си с Москва.