Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ: МЯСТОТО НА УКРАЙНА Е В НАТО, НО РЕШЕНИЕТО ЕДВА ЛИ ЩЕ БЪДЕ ВЗЕТО ПРЕЗ ЮЛИ

Киев, 29 април 2024.- Мястото на Украйна е в НАТО, но съюзниците едва ли ще постигнат консенсус на срещата на върха във Вашингтон през юли т.г.

Това заяви днес в Киев генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленский.

“Днес обсъдихме подготовката за срещата на върха на НАТО през юли. Така че, г-н президент, очаквам с нетърпение възможността да ви приветствам във Вашингтон на тази среща”, каза Столтенберг.

Генералният секретар изрази мнение, че на Украйна й се полага място в НАТО и страните-членки ще направят всичко, за да гарантират присъединяването на украинците към Алианса.

“Но за да бъде взето това решение, трябва всички членове на НАТО да се съгласят с него. Не мнозинство, а с консенсус, така че всичките 32 членове трябва да кажат “да”, подчерта Столтенберг.

Той, обаче, не е сигурен, такъв резултат да бъде постигнат на срещата на върха през юли във Вашингтон. Същевременно, според него, членовете на Алианса могат да демонстрират, че Украйна се доближава до членство и че “този ден ще дойде възможно най-скоро”.

Генералният секретар на НАТО отбеляза необходимостта Украйна да стане възможно най-оперативно съвместима, да отговаря напълно на всички стандарти на НАТО и когато бъдат изпълнени политическите условия, да стане член.

“И това, което правим сега по отношение на военната подкрепа, е част от това, което осигурява спешните нужди на Украйна“, отбеляза Столтенберг.

По думите му, в момента се обсъждат възможностите за засилване на военната подкрепа на Украйна, както и предоставянето на такива сили и средства, които в бъдеще ще осигурят на Въоръжените сили на Украйна мястото им в Алианса.

“Така че мисля, че изпълняваме и трябва да изпълняваме важните решения, взети във Вилнюс: както знаете, планът за действие за членство беше отменен, преминахме от двуетапен към едноетапен процес, договорихме се за създаването на съвет Украйна-НАТО, а също така имаме голяма програма за оперативна съвместимост“, каза генералният секретар на НАТО.

Според президента Володимир Зеленский, след шестмесечното забавяне, западната помощ вече тръгна, но присъствието й на фронта все още не е осезаемо.(УВести)