Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БРОНИРАНАТА МАШИНА M2 BRADLEY Е СТРАШИЛИЩЕ ЗА РУСНАЦИТЕ

Киев, 29 април 2024.- Американската бойна машина на пехотата M2 Bradley сее страх на руснаците. Веднага щом чуят рева на тази БМП, те стремглав бягат от бойното поле, защото е почти невъзможно да се укриеш от изстрела на това бронирани превозни средства.

На купола на M2 Bradley е монтирано 25 mm оръдие Bushmaster със сдвоена картечница M240. Машината е оборудвана с комплекс LLC с противотанкови и противобункерни ракети, които са в състояние да унищожат както оборудване, така и всяко укрепление на противника. Каркасът е покрит с активна броня, което прави тази техника практически неуязвима.

M2 Bradley е на въоръжение в армията на САЩ. Оборудването й тествано в Ирак. Сега тези БМП се използват от украинската армия.

Бойците от нашата 47-а отделна бригада с M2 Bradley участваха в контранастъплението в Запорожие и отбраната на Авдиивка. Сега тези гиганти помагат да се удържи Донецкият фронт, пише “РБК-Україна“.

По каркаса на машината могат да се видят огромни вдлъбнатини от вражески снаряди. Тази БМП се доказа като доста здрава, с добра броня. Това е надеждна крепост за пехотата и екипажа.

Какви задачи изпълнява M2 Bradley?

Командирът на бойната машина с позивна “Кърт” ни кани да инспектираме машината. Според нормите, тук могат да се поберат седем души. Но реалностите на войната са други, така че при необходимост може да се побере дори два пъти повече.

Екипажът се състои от трима души: командир, стрелец и механик-водач. Но както признават момчетата, на фронта стават различни ситуации, така че всеки знае задълженията на другия и ако е необходимо, те лесно могат да се сменят по време на битката.

Основната задача на M2 Bradley е да доставя жива сила на позиции с огнева подкрепа на пехотата. По време на атаки вражеските колони трябваше да бъдат отблъснати. Техниката се е доказала като надеждно огнево средство за поражение.

По време на битки няколко превозни средства се придвижват от различни огневи позиции. Врагът не знае откъде идва огънят, защото благодарение на скоростта и маневреността на машината тя може да се използва по различни начини.

“Веднъж излязохме да спрем щурм, там имаше около десет души. Като чуха “Брадли”, те започнаха да бягат, но напразно: на разстояние 150-200 метра открихме огън по тях. Някои избягаха, а някои не успяха”, казва войникът.

Командирът увери, че техниката на руснаците дори не може да се сравни с M2 Bradley. Московците са въоръжени с БМП-З, но това е стара съветска машина и на бойното поле губи от западната.

Често екипажът на M2 Bradley трябва да вземе ранените от бойното поле заедно с медици. Но е необходимо постоянно да се ходи на фронтовата линия, защото руснаците се идват непрестанно, въпреки че бойното поле вече е осеяно с телата на окупаторите. Но те просто ги прекрачват и продължават напред.

“Пехотният взвод настъпва, ние тръгваме, защото разбираме, че нашите момчета са там. И веднага сме там за 5 минути! Можем да вземе цял взвод за едно излизане“, казва събеседникът ни.

Оръдието на M2 Bradley стреля с два вида боеприпаси – фугасни и бронебойни. Всичко се превключва с тумблер (превключвател) и се използва в зависимост от целта. БМП-то е оборудвано и с картечница, която стреля със самодетониращи патрони.

M2 Bradley позволява на украинските войници да работят безопасно на предни позиции. Казват, че усещането, че бронята ги защитава, дори допринася за духа им. Те отиват на позициите и не се страхуват от минометни атаки, спокойно изпълняват задачите си, защото дори при пряко попадение целият екипаж може да остане жив.

Голямата война ни постави в трудни условия. От първите дни на пълномащабното нахлуване трябваше да воюваме с малък арсенал от техника, която беше на въоръжение в украинската армия, след което успяхме да устоим благодарение на саможертвата на нашите войници.

Сега светът може да види комбинация от западни технологии в ръцете на войниците ни. И те са готови да бранят страната си. Единственото нещо, от което се нуждаят, е повече оборудване и оръжия.(УВести)