Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ ТАКТИЧЕСКИ ПРЕДИМСТВА, ДОКАТО УКРАЙНА ЧАКА ПОМОЩ

Киев, 28 април 2024.- Окупаторите могат да получат значителни тактически предимства, докато украинската армия чака пристигането на военна помощ от Щатите, смятат експерти от Института за изследване на войната (ISW). Но е малко вероятно да пробият украинската отбрана.

Руската армия няма проблем с набиране на войници, но тяхната подготовка е некачествена

Изданието “Politico” съобщи, че украинският президент Володимир Зеленский е казал на председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън през декември 2023 г., че украинските сили ще могат да “издържат“ до март или април 2024 г. без допълнителна помощ от САЩ.

Анализаторите отбелязват, че пристигането на американска помощ на фронта през следващите седмици ще позволи на украинските сили да разрешат настоящите логистични проблеми и да спрат руските настъпателни операции, докато руските сили вероятно ще увеличат усилията си за дестабилизиране на украинската отбрана и ще се опитат да се укрепят преди помощта да пристигне.

“Добре оборудваните украински сили вероятно ще могат да предотвратят оперативно значително напредване на руските сили по време на очакваната лятна настъпателна операция на Русия, въпреки че руските сили ще използват различни предимства и адаптации, за да представляват значителна заплаха за Украйна това лято“, четем в анализа.

Отбелязва се също, че руските сили разчитат отчасти на численото си превъзходство в оборудването и жива сила, за да упражняват постоянно нарастващ натиск върху украинските сили.

В същото време руската армия търпи загуби, които украинските войски не биха могли да понесат.

Фокусът на руската армия върху числеността, независимо от качеството, подкрепя руските тактически предимства, особено след като забавянето на западната помощ е подкопало качественото предимство на Украйна пред руските сили и руснаците, вероятно, ще използват числеността, за да получат тактически предимства срещу дори добре оборудвани украински сили това лято, казват експертите.

Планираща бомба е една от иновациите на руското командване на фронта в Украйна

Въпреки това акцентът на Русия върху числеността не е единствената адаптация, която руските сили направиха в Украйна, тъй като окупаторите демонстрираха неравномерна склонност към оперативни, тактически и технологични иновации и обучение.

Руското военно командване, изглежда, се учи от минали грешки при оперативното планиране в Украйна и е вероятно да започне лятна настъпателна операция, целяща да разтегне и надвие украинските сили на по-широк фронт в Източна Украйна.

В допълнение, руските сили също промениха значително тактическите въздушни операции в Украйна чрез широкото използване на планиращи бомби, което позволява на самолетите да нанасят по-безопасни удари дълбоко в тила.

Тези бомби ще продължат да играят критична роля в подкрепа на руските наземни операции това лято, въпреки вероятното подобрение на способностите за противовъздушна отбрана, които украинските сили ще могат да използват против руски самолети с пристигането на допълнителни западни средства за ПВО.

Въпреки това, се казва в доклада, руските сили все още страдат от широкомащабни тактически грешки и украинските сили ще могат да се възползват от тях, докато руското военно командване продължава да се адаптира на тактическо ниво.

Украйна, най-вероятно, ще стабилизира фронтовата линия през следващите месеци и ще може да започне ограничени контранастъпателни операции в края на 2024 г. или началото на 2025 г., добавят анализаторите на ISW.(УВести)