Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВТОРА ГОДИНА В РУСИЯ БЕЗ “БЕССМЕРТНЫЙ ПОЛК”, СТРАХУВАТ СЕ ОТ АНТИВОЕННИ ПРОТЕСТИ

Киев, 28 април 2024.- Поредната отмяна в Русия на традиционното шествие на “Бессмертный полк” на 09 май може да означава, че Кремъл има опасения от извънредни ситуации и възможни антивоенни акции поради войната в Украйна, смятат в британското разузнаване.

В Лондон отбелязват, че вместо маршируването на “Бессмертный полк” се предлага да бъдат окачени портрети на загиналите руснаци във Втората световна война по автомобили и на обществени места в периода от 01 до 11 май.

В същото време в пет региона на Русия – Брянск, Псков, Белгород, Рязан и Курск, парадите за 09 май също са отменени, вероятно поради опасения, че може да има атаки от украински дронове.

В този контекст британските анализатори припомниха миналогодишния инцидент седмица преди 09 май, когато неизвестен дрон избухна над Кремъл в Москва, а Русия обвини Украйна.

“Това е втората година, в която се отменя шествието на “Бессмертный полк”  и парадите за Деня на победата от съображения за сигурност. Тази година Денят на победата е предшестван от встъпването в длъжност на диктатора Путин, което ще се състои на 07 май. Решението на руското ръководство може също да е повлияно от потенциала за протести и изразяване на недоволство от войната против Украйна“, заключават в министерството на отбраната на Великобритания.

“Бессмертный полк”  е пропагандна акция, която се провежда в Русия в навечерието или на 09 май, когато в Московия се празнува Денят на победата. По време на това шествие роднини на руснаци, загинали през Втората световна война, носят техни портрети. За първи път се проведе през 2012 г. в гр.Томск.

В България такова шествие организира проруската социалистическа партия.(УВести)