Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

190 ХИЛ. ГРИВНИ ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАВАТ НАШИТЕ ВОЙНИЦИ НА НАЙ-ПРЕДНАТА ЛИНИЯ

Киев, 27 април 2024.- От май нашите военнослужещи, които са на най-предната фронтова линия, ще могат да получават допълнително 70 хил. грн. Това плащане не заменя 100 хил. грн. т.н. боеви, а бонус за тези, които са на “нулата”, както бойците ни наричат най-предната линия.

Общо това прави почти 190 хил. грн. или 4420 евро:

– парична осигуряване, което зависи от ранга, длъжността и годините на служба – най-малко 20 хил. грн.;

– 100 хил. грн. “боеви”;

– 70 хил. грн. бонус.

Възможно е обаче да има нюанси при изплащане на бонуса. Ако “боевите” се плащат всеки месец и размерът на плащането зависи от броя на дните, през които са изпълнявани бойни задачите, то формулировката за 70 хил. грн. в решението на правителството ни е различна: там пише “за всеки 30 дни (общо изчислено) за изпълняване на такива задачи”. Тоест, това плащане не е обвързано с конкретен месец, но се плаща, когато ще има общо 30 дни за изпълнение на задачи.

Според обяснението на ArmyInform, допълнително плащане в размер на 70 хил. грн. могат да го получат военнослужещи от Въоръжените сили, Националната гвардия, Службата за безопасност на Украйна, Главно управление “Разузнаване”, Държавната гранична служба, както и служители на полицията. Това плащане се предоставя специално за тези, които са директно на линията на контакт с врага.

Преди съобщавахме, че поради мобилизация и заминаване в чужбина Украйна се лиши, според някои данни, от 30% от работоспособните хора.(УВести)

Нашата справка:

В края на м.г. средната заплата в Украйна беше 18 хил. грн., което отговаряше на 450 евро.