Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКОВИЯ АТАКУВА ЕНЕРГЕТИКАТА В ТРИ РЕГИОНА НА УКРАЙНА, ИМА ПОВРЕЖДАНИЯ

Неизвестни дронове удариха рафинерии и военно летище в руски Краснодарски край

Киев, 27 април 2024.- Тази нощ руснаците предприеха комбинирана атака против Украйна, използвайки ракети от различни видове. Това съобщи командващият на ВВС на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Микола Олещук.

Общо врагът е изстрелял 34 ракети с въздушно, наземно и морско базиране:

Ту-95МС

– 9 крилати ракети Х-101/Х-555 от самолет на стратегическата авиация Ту-95 МС (район на изстрелване Саратовска област – Русия);

– 9 управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69 (от въздушното пространство на Белгородска област и от акваторията на Азовско море);

– 2 зенитни управляеми ракети С-300 (от Белгородска област – Русия)

– 2 крилати ракети “Искандер-К” (от Крим);

– 4 аеробалистични ракети Х-47М2 “Кинджал” от самолет МиГ-31К (изстреляни от въздушното пространство на Рязанска и Тамбовска област – Русия);

– 8 крилати ракети “Калибър” от Черно море.

Мобилна огнева група

Въздушната атака на агресора е отбита от бойна авиация, зенитно-ракетни подразделения на ВВС, мобилни огневи групи и средства за радиоелектронна борба на Силите за отбрана на Украйна. В резултат от 34 са унищожени 21 въздушни цели:

– 6 крилати ракети Х-101/Х-555;

– 8 управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69;

– 1 крилата ракета “Искандер-К”;

– 6 крилати ракети “Калибър”.

Герман Галушченко

Тази атака беше насочена против енергийната инфраструктура на Украйна, съобщи министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко. Ударени са обекти в три региона – в Днипропетровска, Ивано-Франкивска и Лвивска области.

Същевременно от частната компания “ДТЕК” уточниха, че врагът  уцели четири нейни ТЕЦ. Има сериозно повредено оборудване. Енергетиците вече правят всичко възможно да ликвидират последствията от атаката.

От началото на пълномащабната инвазия на Московия ТЕЦ-те на “ДТЕК” са били обстрелвани над 170 пъти.

Вчера премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че ситуацията в енергийния сектор остава много сложна. По думите му, въпреки денонощните ремонти има значителен дефицит в електроенергийната система. По-специално, на 25 април компанията “Укренерго” беше принудена да купува ток от Европа и то за четвърти пореден ден. Премиерът уточни, че за възстановяване на енергетиката вече са привлечени 410 млн. евро.

По същото време дронове, вероятно, украински, атакуваха Краснодарския край в Русия, по-точно, рафинерията “Славянск ЕКО” близо до град Славянск-на-Кубан и рафинерията в град Илск, както и други съоръжения в региона. Тези предприятия, освен бензи и дизел, произвежда и авиационен керосин.

Освен това, от открити източници стана известно, че военното летище в село Кушчевск, Краснодарски край, също се е било ударено с дрон.(УВести)