Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СИТУАЦИЯТА КРАЙ ЧАСИВ ЯР Е ИЗТОЩИТЕЛНА: WSJ РАЗКАЗВА КАКВО СТАВА ТАМ

Киев, 24 април 2024.- Докато украинските войски в Часив Яр чакат оръжия, руските бомби разрушават всяко прикритие, а дронове с експлозиви удрят всичко, което се движи.

Украинските войски, които значително отстъпват на руските по брой и въоръжение, се опитват да задържат Часив Яр достатъчно дълго, за да изчакат нови оръжия от САЩ. Разположен на хълм над Бахмут, градът е ценна стратегическа награда, до която Москва иска да се докопа. Ако Украйна загуби това населено място, врагът ще получи огневи контрол над Дружкивка, Краматорск и Константинивка, пише The Wall Street Journal.

Но ситуацията около Часовой Яр е изтощителна за украинските войски. “За всеки артилерийски снаряд, изстрелян от Украйна, Русия изстрелва десет, а войниците казват, че съотношението се влошава. На фронтовата линия, която минава през полета и села източно от Часив Яр, руснаците понасят тежки загуби, но напредват. В града Москва разрушава сгради, в които украинците биха могли да се укрият, използва същата стратегия, както при щурма на Бахмут, с изключение на това, че сега планиращите бомби позволяват руснаците да го правят по-бързо“, пише вестникът.

Украинските командири казват, че все още могат да сдържат руснаците и че американските оръжия ще дадат на Украйна по-добър шанс да задържат територията си. В същото време Украйна е изправена пред други проблеми, които американската помощ не може да разреши.

Става дума за това, че украинските войски са изтощени след месеци на непрекъснати битки, а Киев няма хора, с които да ги замени. В резултат престоят на бойни позиции, който трябва да продължава не повече от пет дни, се превръща в две седмици.

“През това време войниците понякога остават без храна, вода и лекарства. Бойните дронове преследват превозни средства, превозващи материали и свежи провизии до фронтовата линия. Ранени умират, чакайки с дни да бъдат евакуирани, защото никой не може да ги достигне”, – пише WSJ.

“Дори нашите командири са на позиции с нас, защото нямаме достатъчно хора“, казва един от бойците. Освен това, небето над града е изпълнено с руски дронове. Военните превозни средства, работещи около Часив Яр, са оборудвани с устройства за радиоелектронна борба. Въпреки това колите спират на няколко километра от фронтовата линия, за да оставят войници, които се придвижват дотам пеша, носейки провизии на гърба си”, подчертава WSJ.

“Украинците имат своя собствена армия от безпилотни самолети, което затрудни руснаците да попълнят доставките и да евакуират ранените. Но на Украйна липсва артилерия, която може да причини много повече щети, отколкото дроновете. Един 50-годишен шофьор по евакуация с позивна “Чижик” каза, че когато поема към най-предната линия на фронта или към “нулата”, за да вземе ранените, моли артилерийско прикритие по радиото. Често, казва той, отговорът е “не”.

В същото време украинските военни и командири казват, че много от тези проблеми ще бъдат решени след попълване на запасите от боеприпаси, най-вече 155-мм – по стандарта на НАТО. С по-голямо артилерийско прикритие те също ще понесат по-малко жертви, което ще помогне за намаляване на недостига на войници, казаха те.(УВести)